Csokimiki-töri

SzaSzi írása

csokimiki

Piros fólia, hófehér szakáll – a formák, a dekoráció, a méretek és az alapanyagok különbözősége ellenére is jól felismerhető, különös ismertetőjegye ez a csokoládémikulásoknak világszerte. És micsoda múltjuk van!

Az ünneplésben nagy a változatosság. Van, akiknek a karácsonyhoz kapcsolódik, és a kéményen át juttatja el az ajándékot, és van, akiknek december elején érkezik meg nagy puttonyával, tele ajándékkal a Mikulás, másutt Télapó. A jóságos, szakállas alak a myrai püspököt, Szent Miklóst idézi, aki minden vagyonát a gyerekek és a szegények, a bajba jutottak megsegítésére fordította. Egyszerű emberként élt, a betegeknek orvos volt, a szenvedőknek vigasz, az árváknak atya, a veszélyben lévőknek védelmező. Életéről számos legenda ismert, ezek alapján formálódott az évszázadok során Mikulás alakja. Ünnepe december 6-án ma már nem lenne teljes az őt megidéző, színes fóliás, csokoládéból készült figurája nélkül!

Eredete arra az időre vezethető vissza, amikor az Európában széles körben elterjedt, Mikulás-napi ajándékozás hagyománya és a formázható tejcsokoládé megszületése találkozott, vagyis a 19. század második felére. A csokoládé alapanyagát, a kakaót addig folyékony formában fogyasztották. Még a 18. század közepén is durva, darabos állagú volt a szilárd csokoládé. A történészek máig vitatkoznak azon, hogy ki gyártott elsőként a maihoz hasonló sima, selymes állagú pasztát. Az biztos, hogy ehhez nagyban hozzájárult a Henri Nestlé által feltalált tejpor, amely ösztönözte a tejcsokoládé-forradalmat. 1875-ben ő és Daniel Peter adott először tejport a csokoládéhoz. A brit Fry család a magáénak tekinti a sikert, mert ők már 1846-ban piacra dobták az első táblás csokoládét. Ez is fontos mérföldkő volt a csokitörténelemben, mert új kreatív megjelenési formákat hozott, a gyártás fejlesztésére ösztönzött, amelyen még az iparosítás is lendített egy nagyot.

csokimiki

Az első csokoládémikulások, mintegy 300 darab, 1880-ban, a svájci csokinagyhatalom, a Suchard cég műhelyéből kerültek ki. Ezek még tömör formájúak voltak, és elsősorban a gyűjtőknek készültek. A 19. századig ez a termék csak a kiváltságosok számára elérhető luxuscikk volt, és ma már furcsa módon a Szent Miklóst formázó csokiszobrok még dísztárgyként funkcionáltak. Több helyen egyébként a Suchard sikerének tartják az első tejcsokoládé tábla megalkotását is (1896), de más világraszóló sikereket is elkönyvelhet a svájci cég magának, több világkiállításról vittek haza aranyérmet (London, 1851; Párizs, 1855), 1901-ben ők jelentették meg az azóta már közismertté vált Milka csokit, amely a lila tehénnel reklámozta, hogy az a termék finomabb, selymesebb, mert tejjel készült.

A tömegtermelés, a gépesítés megjelenésével egyre inkább a széles tömegeket célozták meg a gyártók, a csokoládémikulásokat mégis sokáig kézzel öntötték és festették. Ezek az egyedi figurák igazi különlegességnek számítottak, hiszen gyakran kis mennyiségben, helyi cukrászok műhelyeiben készültek. Népszerűségüket a fényes, színes csomagolás tovább növelte. Ugyan melyik kisgyermek ne vágyott volna egy ilyen különleges ajándékra! Az első nagy mennyiségben gyártott Mikulás-figurát a híres német Stollwerck cég készítette. A Stollwerck elsőként igyekezett kiaknázni a csokoládé formázásában rejlő lehetőségeket, és gyorsan elterjesztette az ünnepi édességet. A csokimikulások világhódító útra indultak.

csokimiki

Érdekes, hogy az üreges csokigyártás technológiája ennél sokkal később, csak az 1970-es években fejlődött ki. Magyarországon 1934-ben kezdődött meg a gyártás a Diósgyőri Édesipari Gyárban, amely 1991 óta már a Nestlé üzemeként kizárólag üreges csokifigurákra specializálódott. Elég komoly méret-, forma- és ízválasztékban gyártják a piros kabátos kedvenceket, amelyeket karácsony közeledtén 5 kontinens 23 országában fogyasztanak. Közel háromszázféle üreges figurát készítenek valódi csokoládéból, évente megközelítőleg 4000 tonna mennyiségben, a teljes kibocsátás 88%-át exportálják.

Ma már talán nincs is olyan csokoládégyár, amelyiknek ne lenne saját figurája, az elemző cégek pedig előszeretettel tartanak csokimikulás-mustrát, összehasonlítva a minőséget, a megjelenést és a termék árát. Még egy érdekesség: Minden idők legnagyobb csokimikulását 2011-ben készítették el Gramado városában (Dél-Brazília). A gigantikus, rekorder Mikulás 4,5 tonna (azaz 4500 kg) csokoládéból, több hétig készült. Magassága 4,2 méter lett, a stabilitás és a biztonság érdekében különböző csokirétegek kombinációjából alkották.

Azért miközben majszoljuk a várakozás örömét is szimbolizáló édességet, ne feledkezzünk meg az ünnep igazi lényegéről!

SzaSzi
Fotók: Canva

Forrás: elit-csokolade.hu, igyteljesazelet.hu, dizajnkonyha.hu, hvg.hu/gasztronomia, napikozlony.hu

2024.12.06