Humor és fiatalság

A helység kalapácsa pályázat eredményhirdetése

A Győri Nemzeti Színház Simon Kornél rendező ötlete nyomán 2014 őszén pályázatot hirdetett 7-14 éves diákok számára A helység kalapácsa közelgő bemutatója kapcsán. A diákok feladata az volt, hogy saját szavaikkal, de verses formában foglalják össze, szerintük miről szól Petőfi Sándor elbeszélő költeménye. Jelen voltunk az eredményhirdetésen, ahol az első három helyezettnek díjakat osztottak ki.

Március 13-án, pénteken délután a Kisfaludy Teremben ünnepelhette a közönség A helység kalapácsa pályázat nyerteseit. Az írásokat Simon Kornél, a darab rendezője, Forgács Péter, a színház igazgatója, valamint Egressy Zoltán drámaíró bírálták el. A legjobb pályamű Balázs Eszter munkája lett. Kedves gesztus, hogy Eszter és teljes iskolai osztálya meghívót kapott a produkció házi főpróbájára. Az okleveleket Simon Kornél rendező nyújtotta át az ifjú szerzőknek (II. helyezett Fehér Kristóf, III. helyezett Garajszki Bálint), akiket a közönség lelkes tapsa fogadott. Ezt követően a nyertes írás Ungvári István színész tolmácsolásában hangzott el.

Az ünnepélyes díjátadás előtt villáminterjút készítettünk Balázs Eszterrel.

Kedves Eszter, hogyan jött az ötlet, hogy részt vegyél a Győri Nemzeti Színház pályázatán? Mi fogott meg benne?

Apukám mindig kinyomtatva hozza nekem az aktuális lehetőségeket, mert tudja, hogy szívesen pályázok. Én pedig kiválogatom, hogy mire szeretnék jelentkezni. Rajz- és versíró pályázatokra is szoktam nevezni. Mivel amúgy is szeretem a színházat, szeretek előadásokat nézni, ezért nagyon megtetszett A helység kalapácsa pályázat.

Hogyan jött az ihlet? Mert gondolom, hogy egy nyertes pályázat megírása nem történhet akárhogyan.

Először elolvastam az eredeti művet, amiből, hogy őszinte legyek, nem nagyon értettem semmit. Ezért megnéztem, hogy mi a tartalma. Azután összeírtam azokat a rímeket, melyeknek mindenképpen benne kellett lennie. Azután jött hozzá a többi, és így született meg a teljes mű.

Milyen érzés lesz az, hogy amit megírtál, az el is fog hangzani itt a színházban?

Nagyon izgulok.

Úgy tudom, nem Győrből érkeztél...

Hegykőről jöttem. Itt teljesen más, nagyon pörgős élet van, ami szokatlan. De nagyon tetszik a város.

A győri színházban jártál már?

Igen, egypárszor kisebb koromban.

Volt-e olyan jelentéstartalom, olyan üzenet, amit mindenképpen szerettél volna beletenni az írásodba?

Szerettem volna humorosra venni az egészet, mert az jó, ha valaki jókedvű, és én is próbálok mindent pozitívan látni a világban. Ezt szeretném másoknak is közvetíteni.

A helység kalapácsa színlapja megtekinthető itt.

Szabados Éva

2015.03.16