LEGO kiállítás Győrben

Az ETO Park Élményközpont földszintjén

Örömteli esemény helyszíne a napokban minden LEGO-t kedvelő számára az ETO Park Élményközpont: a LEGO-bolt megnyitója kapcsán a HUNLTC (Magyarországi LEGO vasút klub) vendégkiállításán 400nm-en kerültek bemutatásra a gyűjtők nagyszerű alkotásai. A belépőjegyes kiállítás március 14-ig látogatható.

Hihetetlen számokkal lehetne „zsonglőrködni”, hiszen csak a bemutató asztalok mérete átlagosan másfél méter széles, és az együttes hosszuk eléri a 70 métert. A kiállítás 800ezer – másfél millió kockája darabonként 8-10 Ft-os átlagárat számolva megdöbbentően költséges hobbi lenne egyetlen embernek, ám esetünkben ez 15-20 kiállító tag között oszlik el. Érdekességként említsük meg például, hogy a II. világháborús német Scharnhorst csatahajó 1:48-as méretarányú modellje 4,8 méter hosszú és kb. 150ezer LEGO-elemet tartalmaz (egyébként eddig ilyen elkészítésére Magyarországon senki sem vállalkozott).

A kiállítás berendezése egy-két nap alatt megoldható, ám maguk az alkotások sokszor évekig készülnek, és nemcsak az anyagi korlátok miatt van ez így, hanem az inspirációs, beszerzési és technikai jellegű akadályok eredményeképpen is. Az alkotások részelemekre szedve, sok-sok dobozba csomagolva utaznak, így a bemutatóra „csupán” össze kell állítani őket, és némi élethűséggel felruházni (térelemek, emberek elhelyezése), ez utóbbi pedig bizony sok időt elvesz.

Természetesen egy ember nehezen boldogul – még a világháló korában is (Malug, Bricklink) – így egyesületekbe, közösségekbe tömörülnek (HUNLTC, KLIKK, BBKK), hogy mind a beszerzéskor felmerülő postaköltség, mind pedig a tervezéssel együtt járó gondok is könnyebben megoldódjanak. Arra a kérdésre, hogy „miért is szeretik ezt a játékot?”, nem lehet egyértelmű választ adni: van, aki „nem is nőtt ki belőle”; van azonban, akinek ciki volt, ám felnőttként újra felvállalta.

Az építés miértjei is különbözőek: van, akit az a kihívás inspirál, hogy egy adott formából miképpen lehet az eredetire legjobban hajazó alkotást létrehozni; van, akinek „csak” kikapcsolódást jelent a napi rutin után; és van, aki annak örül, ha más örül annak, amit ő készített.

Jómagam a játék sikerét abban látom, hogy szét lehet(ne) szedni, és újra felhasználni az elemeket más alkotásokhoz. Természetesen mint minden emberinek, ennek is lehetnek káros mellékhatásai (megmosolyogtató, ha bölcsődés gyermeknek veszünk tizenhat éven felülieknek ajánlott készletet), ezért is ajánlott szervezett keretek közt „kikapcsolódni”. Győrben a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér biztosít kulturált összejöveteli lehetőséget a Kisalföldi Kocka Körnek a József Attila Művelődési Házban.

Végezetül egy ajánlás a megtekintéshez: minden „modellező” a „szívét” teszi bele az alkotásba, így ebből a szempontból is érdemes a látottakat elemezni.

Csendes Richárd


2015.03.12