1065

A revizor középiskolásokkal


Hagyomány, hogy minden évben két alkalommal a Győri Nemzeti Színház társulata vendégül látja a régió középiskolásait egy a tananyaghoz kapcsolódó színházi előadásra. Az idei évadban az orosz romantika és realizmus határán mozgó emblematikus alkotó Gogol klasszikusa, A revizor került sorra. A komédiát két délelőtti előadáson közel 1500 diák nézhette meg.

Mivel a színház célja volt minél több diákhoz eljuttatni a produkció hírét, iskolánként 60-60 főt invitáltak az értelmező beszélgetéssel is összekötött délelőtti programra. Az előadást követő közönségtalálkozót Egressy Zoltán drámaíró, a Győri Nemzeti Színház dramaturgja vezette, a diákokkal Járai Máté (Hlesztakov), Gáspár Sándor (Polgármester), Sík Frida (Marja Antonovna), Szina Kinga (Anna Andrejevna), Maszlay István (Hlopov), Jáger András (Oszip), Ungvári István (Zemljanyika) és Szilágyi István (Hübner) színészek beszélgettek.

Egressy Zoltán bevezetőjében Gogolról és a sokféle stílusban feldolgozható drámáról beszélt, a diákok számára felvázolta a közel 180 éve folyamatosan játszott mű keletkezésének történelmi körülményeit. A revizor sajátos humorát jelölte meg a történet örökérvényűségének egyik legfontosabb elemeként. Felhívta a diákok figyelmét Bagó Bertalan rendezésének egyik különlegességére, miszerint a győri előadásban fizikailag is megjelenik a revizor figurája, ellentétben a hagyományos feldolgozásokkal. Gogol instrukcióját, hogy nem szabad a szerepeket karikaturisztikusan megjeleníteni, már közösen a színészekkel vitatták meg.

Győri Nemzeti Színház
Fotó: Lakatos Krisztián

2015.03.09