Mesélő

Mező Misi a 22. Győri Könyvszalonon

mezo-misi

Frappáns kezdéssel indította önálló estjét 2013. november 12-én este Mező Misi, a Magna Cum Laude frontembere a 22. Győri Könyvszalonon a színház Kisfaludy Termében. Színpadra lépését követően egy hangfelvételt játszott le, amelynek szövegével („se kép, se hang”) a szerzői jogok tiszteletben tartására hívta fel a közönség figyelmét. S aztán kedélyesen el is mesélte, hogy miért kezdődik így a műsor.

De hát ez a lényege a produkciónak: Mező Misi életéről és pályájáról sztorizgat, és közben rá jellemző zenéket ad elő; olyan dalokat, amelyek komoly szerepet játszottak az életében. A történeteket autentikus cigányzenével, latinos muzsikával, a Vidéki sanzonnal, Révész Sándor muzsikájával, Budapest Bár dallal, dicsőítő énekekkel és tambura muzsikával színesítette.

mezo-misi

Az első sztori címe az is lehetne: Búzából gitárt. Pályán elindító, meghatározó élménye, hogy miként kapta első gitárját. Mező Misi egy Gyula közeli kis faluban, Dobozon született, cigány családba. Édesanyja famíliája több generáció óta muzsikált. A dal, a zene, a tánc a vérében volt. Tízévesen, mikor megkérdezték, mi akar lenni, kijelentette, hogy zenész. A kérdező kinevette, de a szülei komolyan vették. Édesapja ezért elindult egy kombájn versenyen, mert eldöntötte, hogy a 20 ezer forintos fődíjon hangszert vesz a fiának. Így is lett.

Középiskolásként Gyulán előbb kosárfonó és faműves végzettséget szerzett, majd leérettségizett. De a zene volt az, ami nélkül nem tudta elképzelni az életét. Először autentikus cigányzenét játszott, hiszen ebben nőtt fel. 1992-től egy iskolai zenekarban, a Három amigos-ban szerepelt. 1999-ben Hevesi Imre La bomba nevű együttesének alapító tagja lett, és évekig szólistája volt, ahol szintén latin muzsikát játszottak.

mezo-misi

A pedagógusok szerepéről a műsor közben többször is szó esett, például Anett néniről, a kórusvezetőről, aki egy alkalommal magnókazettán behozta Sillye Jenő Múlnak az évek című dicsőítő dalát. Ezzel egy új világ tárult fel a faluról jött kamasz fiú szeme előtt. A műsornak ezen a pontján a napi politikai helyre reagálva egy, az izraeli himnusz zenéjére íródott, békepárti dalt adott elő Misi. S jött egy újabb történet. A műsor tervezésének szakaszában egy jó ismerősétől, egy sikeres menedzsertől a következő tanácsot kapta: Misi, két dolgot ne énekelj: cigányzenét és dicsőítést! Ő általában odafigyel arra, ha valaki tanácsot ad neki. Ebben az esetben azonban nem, hiszen ha kihagyja ezeket, akkor éppen saját lényegét nem mutatná meg.

A következő fontos tényező az életében a jó huszonöt évvel ezelőtt alakult Magna Cum Laude együttes, amit jó ideig csak az önmagukba vetett hit vitt előre, s a Vidéki sanzon tett országszerte ismertté. A dal refrénjét saját magára nézve is kötelezőnek érzi: „Ne felejtsd el, hogy honnan jöttél!

Már ismertnek számított, amikor Lovasi András ajánlására bekerült a Budapest Bár énekesei közé. Óriási megtiszteltetés és lehetőség volt ez! Rendkívül izgalmas zenei kalandokban lehetett része már rögtön az elején is, hiszen klezmer lemezhez hívták meg énekelni, amit egyáltalán nem ismert.

mezo-misi

Még ebben az évben (2014) egy újabb lehetőséget kapott önmaga kipróbálására. Több ismert művész és alkotó összehangolt munkájával megszületett az első roma sorsjáték, a Somnakaj. Mészöly Gábor azonos című drámáját Müller Péter Sziámi dolgozta át színpadra. Az elválás és az egymásra találás konfliktusára épülő ballada ősbemutatóján Misi ott volt a szereplők között.

Egy ilyen műsorból nem maradhat ki azoknak a pillanatoknak a felidézése, amikor teljesült az a vágya, hogy példaképeivel találkozzon. Erre a Leslie Mandokival való együttműködés adott módot. A MAN Doki Soulmates ugyanis budapesti koncerttel ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját. Akkor találkozhatott kedvenceivel, köztük Al Di Meola Grammy-díjas gitárossal, Mike Stern amerikai jazzgitárossal, Richard Bona basszusgitárossal és John Helliwell jazztrombitással. Ha ez nem lenne elég, a Grammy-díjas csapat megtapsolta az ő, azaz Mező Misi produkcióját! Feledhetetlen élmény volt számára.

Zárásképpen megtudtuk, hogy Misi hangszereket gyűjt. Legutóbbi szerzeménye egy picurka pengetős hangszer, egy tambura, amit elő is varázsolt a tokjából. A mindig formálódó műsor záró száma aznap az Indulj el egy úton… kezdetű népdal, az MCL koncertek kezdő éneke lett volna… ha Misi elköszönése után nem hallottuk volna a függöny mögül kiszűrődni a Fürge róka lábakat.

Berente Erika
Fotók: Nagy-Benczey Viktor

2023.11.14