Bor, mámor… Balaton

Együtt kezdtük – filmkritika

egyutt-kezdtuk-film

Kerékgyártó Yvonne második nagyjátékfilmje, az Együtt kezdtük egy balatoni lagziból kibontakozó tízéves osztálytalálkozó balhéit mutatja be, amit a hangulatos környezet, a szerethető karakterek, az érdekes konfliktusok és a frappáns beszólások tesznek igazán szórakoztatóvá. Csak a vége lehetne szárazabb, akár a jó bor.

A hazai filmgyártás 2022-ben sem hagyott minket cserben, hiszen a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült Együtt kezdtük remek kikapcsolódást kínál. Kerékgyártó Yvonne a FOMO – Megosztod és uralkodsz, valamint a Hab forgatókönyveinek megírása után visszatért a rendezői székbe a Besúgóval berobbant Szentgyörgyi Bálinttal és írótársaival kiegészülve, hogy együtt készítsenek egy ütős nyári romkomot. Ám ezúttal nem gimisek cyberbullying szokásairól, de nem is a nagy Ő-t kereső cukrászlányról, hanem egy csapat harminchoz közeli fiatalról és a velük szemben megfogalmazott társadalmi elvárásokról csináltak filmet.

egyutt-kezdtuk-film

A sztori szerint a 2011-ben érettségiző osztálytársak útjai tíz év után ismét keresztezik egymást Renátó (Nagy Márk) és Juli (Mészöly Anna) esküvőjének apropóján. Balatoni lagzijukon azonban a barátok között felszínre törnek a régi érzelmek, sőt még rejtett titkaikról is lehull a lepel. Így szembe kell nézniük a múlt fellángolásaival, miközben leplezniük kell magánéleti problémáikat.

Az Együtt kezdtük ugyan követi a hagyományos romkomok narratíváját, Szentgyörgyi Bálinték szkriptje mégsem ragad le a szerelmi háromszögek kliséinél, hanem megspékeli az agyonhasznált formulát izgalmas konfliktushelyzetekkel, meg jópofa egysorosokkal (amik általában betalálnak). Persze mindehhez kapunk érdekes karaktereket is, a készítők ráadásul arra is ügyeltek, hogy ifjú tehetségekkel ismertessék meg a nagyérdeműt. A főszereplők ugyanis a Színház-és Filmművészeti Egyetem, valamint a Kaposvári Egyetem Művészeti Karának végzős és végzett diákjaiból lettek összeválogatva.

egyutt-kezdtuk-film

Természetesen mind klasszikus gimis sztereotípiákat alakítanak. Ott van a helyes, de bátortalan Marci (Jakab Balázs), aki (házi) borral próbál csajozni és legjobb barátja, Ádi (Kövesi Zsombor), az ügyeletes seggfej. Aztán Franciska (Mosolygó Sára), az ártatlan csinibaba, Renátó, az indulatos alfahím és párja, a mindig bájos Juli, Gigi (Kanyó Kata), a vagány csaj, a töketlen Benett (Lelkes Botond) és a rendmániás Nóri (Koós Boglárka), végül pedig a jóindulatú lúzer, Deák Geri (Hrisztov Toma).

Noha ők kilencen szolgáltatják a fő humor- és drámaforrást, a mellékszerepekben olyan ismert nevek is feltűnnek, mint Szabó Simon, Szacsvay László, Jordán Tamás, Kerekes Éva, Zsurzs Kati, Péterfy Bori vagy a Renátót szüntelenül csesztető após szerepében parádézó Mucsi Zoltán. Annak dacára, hogy Mucsi Jani bá’-ja néha lopja a show-t, a főhősök végig fenn tudják tartani a néző érdeklődését konfliktusaikkal, szerelmi afférjaikkal és váratlan húzásaikkal. Hisz minden rezdülésükön látszik, hogy lelkesek és tehetségesek, csak tapasztalatot kell szerezniük. És még azt a néhány életszerűtlen pillanatot is megmentik a szájukba adott gördülékeny dialógusok.

egyutt-kezdtuk-film

De az Együtt kezdtük legnagyobb erénye így is a magával ragadó világa, amely az örök nyár és szabadság érzését árasztja magából. A filmet nyitó tesi óra és ballagás megidézik a gimnáziumi évek jellegzetességeit, kezdve a fülledt folyosóktól egészen az autentikus iskolai szekrényekig. A banketten pedig a 2010-es évek magyar valósága köszön vissza a Mizura Air Max-ben táncoló Mucsival. A Babos Tamás kameramunkáját dicsérő hangulat azonban a Balatonon csúcsosodik ki, hiszen a tóról készült távolik, a Balaton-felvidék dűlői és a borospincék látványa olyan elegyet képeznek, amely a stáblista legördüléséig feledteti velünk a rohanós hétköznapok problémáit. (Mindezt csak tetézik a változatos külföldi és hazai betétdalok.)

Csakhogy amíg a néző elfelejti a gondokat, addig a rendező pont a társadalmi elvárásoknak való megfelelésről, a kapunyitási pánikról, a szerelem mulandóságáról és a barátság fontosságáról mesél. Fontos témák, amelyek mindannyiunkat érintenek – életünk bizonyos szakaszában. És annak ellenére, hogy egy könnyed romantikus komédiához mérten csak a felszínét kapargatja ezeknek a kérdéseknek, nem lehet rá igazán haragudni.

egyutt-kezdtuk-film

Ugyanakkor ez a mozi közel sem tökéletes. Egyrészt rengeteg figurát követünk, így eleinte nehéz megjegyezni, kinek mi a háttere és motivációja. Másrészt – és ez a nagyobb gond – a drámai tetőpont után sokak számára kiábrándító lehet a happy end, hiszen az azt megelőző képsorok épp azt sugallták, hogy Kerékgyártó filmje ki mer lépni az átlag romkomok sablonjaiból. Ehelyett egy lecsapott befejezést kapunk, amely inkább hat hollywoodinak, mintsem valósnak.

Ettől eltekintve Kerékgyártó Yvonne második egész estés alkotása felhőtlen szórakozást kínál mindenkinek, aki megpihenne egy fárasztó nap után. Nem árul zsákbamacskát, de megnevetett, elgondolkodtat, és néhol még könnyet is fakaszt. Az Együtt kezdtük atmoszférikus balatoni utazás egy vidám társasággal, akik néha ugyan összevesznek, mégis tudják, hogy számíthatnak egymásra jóban-rosszban.

Vida Benjámin
Forrás: hetediksor.hu

2023.11.05