Szabó T. Anna költő és Egri Kati színművész kapta a Szabó Magda-díjat


szabo-magda-dij

Szabó T. Anna költő, író és Egri Kati színművész kapta az október 4-én első alkalommal átadott Szabó Magda-díjat, mely a Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas író, költő, műfordító, a XX. századi magyar irodalom egyik legjelentősebb képviselője munkássága és személye előtt tiszteleg.

A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) dísztermében tartott ünnepség után Juhász Anna irodalmár az MTI-nek elmondta, hogy az irodalmi elismerést Szabó Magda jogörököse, Tasi Géza alapította.

szabo-magda-dij

Az idén indított díjat minden évben olyan művészeknek adják át, akik tevékenységükkel sokat tettek Szabó Magda munkásságának életben tartásáért – hangsúlyozta Juhász Anna, aki hozzátette, hogy a hagyományteremtő szándékkal alapított elismerést minden évben egy író, valamint egy társművészeti ágban alkotó személy kapja.

szabo-magda-dij

Szabó Magda minden karakterében az emberi élet törékenységét mutatja be, melyhez a két díjazott különösen tud kapcsolódni – fogalmazott Juhász Anna, aki emlékeztetett, hogy Szabó T. Anna (a fenti képen) a verseiben erősen kötődik a debreceni születésű íróhoz, Egri Kati (a lenti képen) pedig nemcsak a legendás, 1978-as négyrészes filmsorozatban, az Abigélben, hanem élete második szakaszában, a Szabó Magda Régimódi történet című regényéből készített, Bereményi Gáza által rendezett filmadaptációban is tudott egy olyan szereplővel azonosulni, mely Szabó Magda életművének az egyik csúcsa.

szabo-magda-dij

Október 17-én, pár nappal Szabó Magda 106. születésnapja után a Várkert Irodalom sorozat részeként Vagyok az élő suhanás című esttel tisztelegnek az író előtt – emelte ki az irodalmár, aki elmondta, hogy az esten Szabó T. Anna, Grecsó Krisztián, Verebes Linda, valamint Pindroch Csaba fognak közreműködni.

A Juha Richárd Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész által készített díjakat Tasi Géza felesége, Raboczky Andrea nyújtotta át a díjazottaknak.

MTI Fotó: Máthé Zoltán
Forrás: MTI

2023.10.06