A család a közösség megtartó ereje

Családi nap a győri MCC-ben

mcc-gyor-csaladi-nap

Az MCC győri képzési központja július 1-én családi nap keretében nyitotta meg a nyarat. A vidám alkalom valódi kikapcsolódást jelentett a diákok és szüleik számára, melyen a főzéstől kezdve a sportolási lehetőségen át a szakmai rendezvényekig sok programból választhattak a résztvevő családok.

Miközben a gyerekek kézműves és sportolási programokon tudták tehetségüket kipróbálni, kint az udvaron az ebéd elkészítésére tevődött a hangsúly. A baráti beszélgetések és a szabadidős programok mellett szakmai beszélgetésbe is belehallgathattak a középiskolás diákok és szüleik. A pódiumbeszélgetés témája is tematikusan kapcsolódott a családi naphoz, hiszen a résztvevő polgármesterek arról beszélgettek, hogy miként lehet ma nagycsaláddal vidéki kistelepüléseken elkezdeni az életet, illetve, hogy mitől is lesz családbarát egy település. A résztvevő három polgármesterből ketten a Felvidékről érkeztek, Agócs Gergely Királyrévről és Marcinkó Zoltán Bénáról. A beszélgetés hölgy tagja pedig, Angelovics Helga személyében, a Tokaj-hegyvidéki Golopról. A moderátori feladatokat Sullivan Ferenc, az MCC Ifjúságkutató Intézetének munkatársa vállalta.

mcc-gyor-csaladi-nap

A pódiumbeszélgetés résztvevői elmondták, hogy számukra nagyon fontos szülőhelyük fejlődése és az ott lakók jövőbeni boldogulása. Elmesélték, hogy miként kerültek településük élére. Volt olyan közölük, akit „visszahívtak” egyetemi tanulmányai és tudományos pályafutása mellett, hogy segítsen a település fiataljainak lehetőségeik megtalálásában és hasznosításában. Mindhárman nagyon fontosnak ítélték településük infrastrukturális fejlesztését, mely az alapját képezi a letelepedés feltételeinek. Fontos a fiatalok helyben tartása, melyhez szükségesek az egzisztenciális feltételek, mint a munkahely, a megfelelő egészségügyi ellátás, az oktatás megléte. A lehetőségek kialakításában mindenképpen az együttműködésekre kell fektetni a hangsúlyt, hisz a kistelepülések számára sok esetben nem állnak rendelkezésre azok a feltételek, melyek a települési szegmensek fejlesztésében szükségesek. Nagyon fontos, hogy a fiatalok vállaljanak gyermekeket, hiszen a gyermekszületés az alapja minden társadalmi- és települési fejlődésnek. Ennek ösztönzése a legfontosabb, hogy egy település valóban családbaráttá és a fiatalok számára vonzóvá váljon.

Az MCC győri képzési központja a nyár folyamán is szervez szakmai rendezvényeket, melyekről bővebb információt az MCC Győr Facebook-oldalon találnak az érdeklődők.


2023.07.13