Andrew Lloyd Webber Sunset Boulevard című musicaljének ősbemutatója

ZENE a napon: 1993. július 12. ‒ oszem írása

adelphi-theater-sunset-boulevard

30 évvel ezelőtt, 1993. július 12-én tartották Andrew Lloyd Webber Sunset Boulevard című kétfelvonásos musicaljének ősbemutatóját a londoni Adelphi Theatre-ben. A szöveget Billy Wilder azonos című, 1950-ben készült filmje nyomán Don Black és Christopher Hampton írták. A történet dióhéjban: „Egy fiatal és sikertelen forgatókönyvíró (Joe Gillis) találkozik a némafilmek egykori sztárjával (Norma Desmond), aki a múltban él, de a filmvászonra való visszatérésről álmodozik.

1950. augusztus 10-én mutatták be Billy Wilder filmjét Gloria Swanson, William Holden, Nancy Olson, Erich von Stroheim főszereplésével, amelyet a következő évben 11 Oscar-díjra jelöltek. A film klasszikussá vált, 1989-ben felkerült arra a listára, amelyet az amerikai Kongresszusi Könyvtár állított össze és amelyre „a kulturális, történelmi, vagy esztétikai fontossága” miatt a nemzeti filmarchívum által megőrzendőnek ítélt alkotások kerültek.

Már az 1950-es évek elején felmerült annak az ötlete, hogy a film nyomán musicalt írjanak, azonban a jogtulajdonos Paramount Pictures elzárkózott ettől. A következő évtizedben a jeles zeneszerző, szövegíró Stephen Sondheim (1930-2021) tervezett egy új musicalt a történet nyomán. Miután Billy Wilder rendező azt mondta neki, hogy „a Sunset Boulevardból nem lehet musicalt írni, annak operának kell lenni. Elvégre egy trónfosztott királynőről szól”, elállt ettől a tervétől.

Andrew Lloyd Webber először az 1970-es évek elején látta a filmet, és már ekkor egy lehetséges színpadi változaton gondolkodott, de a valódi munka csak az 1989-ben bemutatott Aspects of Love (A szerelem arcai) premierje után indult. Amy Power és Don Black írt szöveget az első változathoz, amelyet 1991-ben adtak elő a Sydmonton Fesztiválon, azonban ez még egy nagyon nyers verziónak bizonyult. A szövegkönyv megírásában Don Black mellé Christopher Hampton csatlakozott, és az új változatot 1992-ben játszották el szintén ezen a fesztiválon.

A zeneszerző 1992-ben már Patti LuPone amerikai színésznőt kérte fel a női főszerepre, aki azonban akkor épp a Life Goes On (Az élet megy tovább) című sorozatban játszott, de végül sikerült a televíziós szerződését felbontania. A szokásokkal ellentétben LuPone az előbemutatóra a teljes szerepet megtanulta, ráadásul „Norma Desmond alakját olyan intenzitással, belső átéléssel keltette életre, hogy az előadás után nyilvánvalóvá vált, hogy a West Enden is neki kell játszania”. Olyan jelentős színésznőket előzött meg a szerepért folytatott harcban, mint Meryl Streep, Julie Andrews, Angela Lansbury és Liza Minnelli.

A londoni ősbemutatót megelőző előadáson részt vett az eredeti film rendezője, Billy Wilder és a filmben Betty Schaefert játszó Nancy Olson színésznő is. A premieren a főszerepeket Patti LuPone (Norma Desmond), Kevin Anderson (Joe Gillis), Meredith Braun (Betty Schaefer), Daniel Benzali (Max von Mayerling) alakították. Az előadást Trevor Nunn rendezte, koreográfusként Bob Avian működött közre. A darabot és az előadást a kritikusok eléggé vegyesen ítélték meg, azonban Patti LuPone számára ez a szerep óriási elismerést hozott.

A Sunset Boulvard előadást Laurence Olivier-Awardra jelölték, többek között a legjobb musical kategóriában is, azonban a legjelentősebb angol színházi díjat végül egyik kategóriában sem kapta meg. Az előadás egészen 1997. április 5-éig futott, összesen 1530 alkalommal csendültek fel Webber dallamai.

Az ízig-vérig hollywoodi történetet az Egyesült Államokban először természetesen Los Angelesben tűzték műsorra a Shubert Theatre-ben, nem kisebb sztár főszereplésével, mint Glenn Close. Szintén ugyanő játszotta Norma Desmond szerepét a Broadwayn található Minskoff Theatre-ben 1994. november 17-én tartott premieren.

A művet és az előadást 1995-ben 11 Tony-díjra jelölték, végül nyolc kategóriában győzött, többek között elnyerte a legjobb musical díját, valamint a mű szerzőit is jutalmazták.

oszem

Felhasznált irodalom: Miklós Tibor: Musical!; wikipedia

A kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

A YouTube-ra feltöltött videó beágyazása a nyilvános videómegosztó webhely API általános szerződési feltételeinek betartásával történt, a feltöltő/tulajdonos felhasználók felé történő általános engedélyét követve. A beágyazott videó ezen a linken található a feltöltő megnevezésével.

2023.07.12