Kuliffay Hanna: Repülő papucsok és pogácsák

Könyvkritika

kuliffay-hanna-repulo-papucsok-es-pogacsak

Az erdei manó ikrek, Léna és Lili csúnyán összeveszett valamin. A helyzet annyira elmérgesedett, hogy a testvérek már tárgyakkal dobálják egymást. Manólakban papucsok és pogácsák repülnek a levegőben. Kuliffay Hanna legújabb mesekönyve kisiskolásoknak szól. Biztos vagyok abban, hogy a kicsik is megértik a (nem is annyira rejtett) üzenetét.

Az a történetből nem is derül ki, hogy mi váltotta ki a tesók között a civakodást. Az olvasó a napok óta húzódó perpatvar közepébe érkezik az első oldalon, és Rudolf úrnak, a szöcskének köszönhetően tudunk meg többet a manólak nyugalmát felforgató veszekedésről. Az ebédlő lámpabúrájába berendezkedett szöcske szemtanúja az egésznek. A ricsaj olyan fülsértő, hogy az állatok mind elmenekülnek a ház tájáról. A vita odáig fajul, hogy az ikrek úgy döntenek, külön kell költözniük. Léna fogja magát, és átszedelőzködik a tóparti bungalóba. Szamóca köz cserjéi között újra csend lesz, de az állatoknak nem tetszik ez a nyugalom, nem ezen az áron akarták a békét. Sőt, nagyon hamar maguk az érintettek is rájönnek, hogy együtt mégiscsak jobb, mint külön-külön.

A Repülő papucsok és pogácsák csodálatos történet problémakezelésről, szeretetről és megbocsátásról. Fontos kérdések merülnek fel a kedves történet nyomán, és a kis olvasók (vagy mesehallgatók) választ is kapnak rájuk. Vajon tényleg az a végső megoldás, amelyre a dühtől elhomályosított fejjel gondolunk? Van-e visszaút a problémák előtti időhöz? Át lehet gondolni az egészet tiszta, józan ésszel? Meg lehet-e bocsátani a vélt és valós sérelmeket?

Kuliffay Hanna a könyvet 8-11 éves gyerekeknek szánta. A fejezetekre tagolt, illusztrált, 35 oldalas mesenovella modern szemléletű, a miliő mégis ismerősnek tűnik. A cselekmény varázslatos miniatűr világa (a Szamóca közben lakó manók, az őket körülvevő népesség: Rudolf úr, a szöcske; Pufi és Pöttöm, a szomszédbeli kószapocok testvérpár; Kálmi, a kalapmániás kaméleon; Sziszi, a balerinának készülő szitakötőlány és a többiek) rögtön elvarázsolja azokat, akik szerették Csipikét, a Bogyó és Babócát vagy éppen a Foxwood meséit. A történetet nem, de a szöveget az önálló olvasással még csak éppen most ismerkedő kicsik talán egy kissé nehézkesnek fogják találni a helyenként hosszabbra sikerült, összetett mondatok miatt – viszont bátran felolvashatunk belőle esti mese gyanánt. A mesenovella a családi, baráti kapcsolatok és a közösségi azonosulás értékét, konfrontáció esetén pedig a megoldáskeresés fontosságát hangsúlyozza. Ezekre mindenképpen hívjuk fel a kicsi figyelmét, függetlenül attól, hogy ő olvassa a könyvet vagy felolvassuk neki.

A keményfedeles, ízléses kötetet Schall Eszter bájos, szemet gyönyörködtető rajzai illusztrálják. A rajzoknak köszönhetően a gyerekek feltehetően könnyebben azonosulnak a szereplőkkel, felismerik Rudolf urat, Pufit, Pöttömöt és Kálmit.

Kuliffay Hanna író, újságíró, esszéíró, évtizedek óta az Egyesült Államokban él. Cikkeit, elemzéseit, lapszemléit magyarországi lapok is publikálták. Társadalmi és kulturális ötvözetű politikai írásai eddig két kötetben jelentek meg. A politikai reflexiók mellett szívügyének tartja a gyermekek olvasásfejlesztését. Olyan mai témájú és szemléletű meséket ír, amelyek fokozzák és kiterjesztik a gyermek érdeklődési körét. A Repülő papucsok és pogácsák a harmadik meséskönyve. Korábban Az almatolvaj és más mesék, valamint a Milyen messze van a messze? című kötetei jelentek meg.

Simon Attila
Forrás: olvasoterem.com

2023.07.06