Clara Sánchez: A láthatatlanok

Szilvási Krisztián könyvajánlója

clara-sanchez-a-lathatatlanok

Clara Sánchez az egyik legnépszerűbb kortárs spanyol írónő. 1955-ben született Guadalajara-ban, gyerekkorára az apja munkája miatti sűrű utazgatás tisztességesen rányomta a bélyegét. A madridi Complutense Egyetemen diplomázott spanyol nyelvészetből (filológia), később a fővárosban is telepedett le, és a spanyol kormány által fenntartott National University of Distance Education intézményében tanított.

Tényleges írói karrierje előtt több külföldi szerző könyvéhez írt előszót (pl. Yukio Mishima vagy Andrzej Szcypiorski), különböző nemzeti folyóiratokban jelentek meg írásai, volt már közreműködője a TVE egyik tévésorozatának, és az El Pais című napilap egyik rovatvezetője is. Debütáló regénye, az 1989-es Piedras preciosas rögtön kivívta a kritikusok elismerését. Ettől kezdve könyveiben megjelenik az intimitás, a hispán costumbrismo prózai megvalósítása, valamint a modern világ hiányosságait és torzulásait felfedő cinikus humor.
 
A No es distinta la noche (1990) és az El palacio varado (1993) után következett 1996-ban a Desde el mirador, amely egy negyvenes nő portréján keresztül mutatta be az emberi kiszolgáltatottság rétegeit. Az El misterio de todos los días-ban (1999) egy professzornő saját tanítványával esik szerelembe, míg a 2000-ben megjelent Últimas noticias del paraíso a mai fiatalság zavartságának és elidegenedésének a feltárása, amellyel elnyerte a rangos spanyol Alfaguara-díjat. Clara Sánchez immár tizenegy megjelent regénynél jár: a sorban aztán az Un millón de luces (2003) és a Presentimiento (2008) következtek, majd a 2010-ben kiadott A láthatatlanok begyűjtötte az először 1944-ben átadott Premio Nadalt, vagyis a legrégebbi spanyol irodalmi díjat. Utoljára 2013-ban jelentkezett új könyvvel, megjelent művei általában német, orosz, francia, görög és portugál nyelveken is olvashatók.
 
A láthatatlanok (Lo que esconde tu nombre, szó szerint magyarul: Ami elrejti a nevedet) kőkemény pszichothriller, amelyben egy spanyol republikánus, a mauthauseni koncentrációs tábor túlélője, egy elidegenedett fiatal nő, valamint egy Costa del Solon élő idős náci házaspár útjai keresztezik egymást. A fülszöveg szerint A láthatatlanok az „emlékezés és a megbocsátás lenyűgöző regénye”, amelynek története szerint Sandra, a fiatal nő csak nemrég tudta meg, hogy terhes egy olyan férfitól, akibe valójában nem is szerelmes. Felmond hát a munkahelyén, és egy rövid időre nővére tengerparti házába költözik, hogy kitalálja, mihez kezdjen az életével. Egy nap azonban rosszul lesz, és egy kedves idős házaspár siet a segítségére, akik úgy bánnak vele, mintha a nagyszülei lennének. Olyannyira ártatlannak tűnő barátság alakul ki aztán közöttük, hogy végül hozzájuk is költözik. Közben Buenos Aires-ből megérkezik egy öregúr, Julián, aki minden lépését követni kezdi ennek a véletlen által összehozott hármasnak. Megszólítja Sandrát, egy újságkivágást ad neki, és feltárja előtte a múlt hátborzongató részleteit. Sandra pedig nem is sejti, hogy naivitása és vakmerősége valódi életveszélybe sodorja.

Szilvási Krisztián

2023.07.02