A győri Műhely folyóirat Tehetséggondozó Műhelyének rendezvénye az Ünnepi Könyvhéten

Szabados Éva írása

muhely-tehetseggondozas-unnepi-konyvhet

A Műhely évek óta nagy hangsúlyt fektet a fiatal tehetségek felkutatására és segítésére. A győri Ünnepi Könyvhéten is találkozhatott a közönség az egy éve útjára indított Tehetséggondozó Műhely részvevőivel. A fiatal szerzőkkel Takács Nándor költő, a Műhely szépirodalmi szerkesztője beszélgetett.

Már 2022 novemberében, a Győri Könyvszalonon megismerkedhettünk Csiby Édua Boglárkával, Maros Márkkal és Zsigmond Somával. Ez volt annak a csapatnak az első bemutatkozása, amely most kiegészült Szabó Georginával, aki új tagként vett részt a Műhely online költészeti szemináriumán.

A műhelymunka során nemcsak saját verseiket csiszolhatták tovább az elmúlt hónapokban, hanem egymásnak is tudtak hasznos tanácsokat adni. A tudás épp a közös feladatok és beszélgetések során született meg, táplálkozva persze azokból a forrásokból is, amelyeket használtak a kurzus során.

A bemutatkozó beszélgetés ízelítőt nyújtott a szeminárium változatos tematikájából. A szerzők saját verseiket olvasták fel, amelyek két fókuszpont köré szerveződtek. Az egyik az önéletrajzi anyag költészetté formálása, a másik pedig a költői „képalkotás” folyamata volt.

Először Csiby Édua Boglárka mesélt készülő első verseskötetéről, aki a Pécsi Tudományegyetem angol- és magyartanári képzésének elvégzése után jelenleg a Pécsi Tudományegyetem Irodalom-és Kultúratudományi Doktori Képzésén tanul. Publikációi az Irodalmi Jelenben, a Tiszatáj online-on, a Napút online-on és a Műhelyben olvashatók.

A következő bemutatkozó Maros Márk volt, aki jelenleg az ELTE Bölcsészettudományi Karának magyar szakos hallgatója. Publikált már többek között az Irodalmi Szemlében, a Magyar Műhelyben, a Családi Körben, a Nincs, az Új Bekezdés, a Napút Online, a Kifejtő és a Szövet oldalán. Márkot többek között az a kérdés foglalkoztatja, hogyan lehet esztétikai, filozófiai kérdésekről a vers nyelvén keresztül értekezni.

Szabó Georgina a Széchenyi István Egyetem Művészeti Szakkollégiumának tagja, jelenleg tanító szakra jár. Megosztotta, hogy a kurzus alatt egy komplex világ alakult ki benne, és az alkotói feladatok során feldolgozatlan érzelmeit is formába tudta önteni. Takács Nándor szerint Georgina írásai egy koherens magánmitológia köré szerveződnek.

Zsigmond Soma a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban végzett, és felvételt nyert a Színművészeti Egyetem dramaturg szakára. Ezek után is sokrétűen szeretne kapcsolódni az irodalomhoz, és mindenképp folytatja a publikálást.

A Műhely következő, nyár végén megjelenő számában találkozhatnak majd az olvasók a fiatal szerzők írásaival a Tehetséggondozó Műhely rovatban.

Szabados Éva
Fotó: Márné Tóth Krisztina

2023.06.15