Presser Gábor: „Nem vagyok mindentudó!”

Zeneszerző és sportlegenda a férfimagazin jelöltjei között

Presser Gábor a magyar zenei élet kiemelkedő alakja, akire saját bevallása szerint Leonard Bernstein munkássága hatott leginkább. Hozzá hasonlóan Dr. Kemény Dénes is minden olyat elért, amelyről valaha álmodott, és ehhez édesapja is nagyban hozzájárult. Presser Gábor és Kemény Dénes ma már mások számára példaképek, és Kovács „Kokó” Istvánnal, Reviczky Gáborral, valamint Szervét Tiborral együtt a Playboy Man of the Year Ikon kategóriájának jelöltjei.

Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, Érdemes Művész, az LGT alapító tagja, a Vígszínház zenei vezetője – Presser Gábor három éves korától a zene szerelmese. A művészt karrierje során számtalan személy inspirálta, de azt vallja, hogy példaképeinket sem szabad túlzottan idealizálni.

„Már egészen fiatal koromban tudtam, hogy a zene érdekel a világon a legjobban, és ez így is maradt. Életem során rengeteg ember inspirált, de talán Leonard Bernstein zeneszerző, pedagógus, karmester az a személy, aki a legnagyobb hatással volt rám. Úgy vélem, ő volt a 20. század egyik legmeghatározóbb zenésze, a West Side Story pedig talán a legjobb XX. századi zenés színházi darab” – kezdte Presser Gábor. – „Én sem vagyok mindentudó, nincs receptem arra, hogyan legyen valaki sikeres zenész. A szakmai életemben nagyon sok szerencsés pillanat is volt, jó pár felkérés úgy talált meg, hogy szinte félreugrani sem volt időm… Csak azt tudom ajánlani mindenkinek: ne kérjen tanácsokat, vágjon bele, ha meg akarja magát mutatni” – mondta el a művész, aki jelenleg két filmzenén dolgozik, tavasszal pedig ismét „egyzongorás” szerzői estjével turnézik országszerte.

Kemény Dénes számára édesapja szolgált mintaként, sokat tanult azonban a Koncz Gáborral töltött időből is. A három olimpiai aranyat szerző magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya szerint minden olyan ember munkássága példaértékű, aki nemzetközi szinten népszerűsíti az országot.

„Világéletemben sikeres sportoló szerettem volna lenni, de sohasem volt egy olyan konkrét példaképem, akire mindenben hasonlítani akartam. Gyerekként rajongtam a fociért, a stadionban ülve, egy-egy sorsdöntő meccs közben mégsem az járt a fejemben, hogy olyan akarok lenni, mint Albert Flórián, Farkas János vagy Törőcsik András. Inkább arra vágytam, hogy én is hasonló sikereket érjek el az uszodában”– kezdte a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, aki számára édesapja életfelfogása meghatározó volt. – „Édesapám tömör megfogalmazása és világlátása sok mindenben iránymutató volt számomra. Játékosként ő volt az egyik legnagyobb kritikusom, miután azonban én is edző lettem, sokkal megértőbb lett, és engem is arra biztatott, hogy ne legyek olyan szigorú magamhoz. Fiatalkorom másik meghatározó személye a szomszédunkban lakó Koncz Gábor volt, aki elfoglaltságai ellenére mindig szakított időt arra, hogy beszélgessen velem, és sokszor szerveztünk közös programokat is” – folytatta Kemény Dénes, aki elismerően nyilatkozott a mai generációról.

„Rengeteg fiatal tehetség él Magyarországon, legyen szó tudományos munkáról, művészetről vagy sportról. Szerintem azonban nagyon fontos, hogy ezt nemzetközi szinten is megmutassuk. Életem legjobb pillanatai közé tartozik a három olimpiai döntő, amikor az egész világ látta, mire képes a magyar csapat” – mondta el a vízilabda-válogatott egykori szövetségi kapitánya, aki hozzátette, az elért sikerek minden esetben a játékosok tehetségének és alázatának köszönhetőek, hiszen egy edző erőfeszítései semmit sem érnek a csapat nélkül.

A Playboy Man of the Year jelöltjeire március 15-ig lehet szavazni ezen a linken.

Red Lemon Media

2015.03.03