Az olvasásnak márpedig továbbra is helye van

94. Ünnepi Könyvhét és 22. Gyermekkönyvnapok Győrben – sajtótájékoztató

unnepi-konyvhet-gyor-sajtotaj

94. alkalommal ünnepelhetjük a könyveket, színes programokkal várják az olvasás szerelmeseit Győrben is. A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér szervezésében megvalósuló eseményen a gyerekek, a fiatal felnőttek és az idősebb korosztály is megtalálja majd a neki tetsző programot. A házigazdák nemcsak a könyvek, hanem a tartalmas rendezvények kedvelőit is várják. Stresszkezeléssel kapcsolatos beszélgetés, gyerekkoncert és egzotikus handpan muzsika is szerepel a felhozatalban.

Az esős időre való tekintettel idén a programok helyszíneként – a tervekkel ellentétben – csak a Kisfaludy Károly Könyvtár szerepel. A szabadtérről a programok, valamint a könyvvásár beköltöznek az épületbe, itt kínálják majd portékáikat az emeleteken a könyvkiadók, de mellettük helyi intézmények és szerzők műveivel is találkozhatnak az olvasók. Ezúttal is kedvezménnyel vásárolhatunk könyveket, ez a hagyomány egészen az 1920-as évekig nyúlik vissza.

Dr. Horváth Sándor Domonkos könyvtárigazgató a június 6-i sajtótájékoztatón felidézte az Ünnepi Könyvhét történetét. 1927-ben vetette fel az akkori irodalmi élet néhány jeles képviselője, hogy jó lenne egy nap, amely alkalmat ad arra, hogy a szerzők és az olvasók találkozzanak egymással. Ez akkor nagy újdonságnak számított, még a szervezők sem voltak biztosak a sikerben. Éppen ezért – kísérleti jelleggel – 1928 novemberében, egy amolyan nulladik rendezvénnyel tesztelték az eltervezett koncepciót. A kiadók már ekkor kedvezményekkel várták a vásárlókat, és a rendezvény végül annyira sikeres lett, hogy 1929 májusában már gőzerővel indulhatott el az Ünnepi Könyvhét. Azóta az ország több pontján ünneplik ilyenkor az olvasást, ami jól mutatja, hogy az emberekben töretlen a könyv iránti érdeklődés. És bár a rendezvény fővároscentrikus, mégis jó példa a győri könyvtár programja arra, hogy vidéken is kiválóan reprezentálják ezt az eseményt.

A sajtótájékoztatón jelen volt Rózsavölgyi László, Győr MJV Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottságának elnöke. Köszöntőbeszédében kiemelte, ez a rendezvény jól mutatja, hogy a könyvek még a mai digitális világunkban is központi szereplői az életünknek. Külön örömként említette, hogy a helyi alkotók is szép számmal képviseltetik magukat.

unnepi-konyvhet-gyor-sajtotaj

F. Sipos Beáta programfelelős a rendezvény részleteiről mesélt. Június 8-án, csütörtökön ünnepélyes megnyitó keretében, a Kisfaludy Károly Könyvtár II. emeleti rendezvénytermében (Baross G. u. 4.), 16 órakor köszöntőt mond Devecsery László József Attila-díjas író, költő, rendező. A műsorban közreműködik Bakos-Kiss Gábor Jászai Mari-díjas színművész, a Győri Nemzeti Színház igazgatója és Varga-Bodó Anita versmondó, valamint a Hungarikum együttes.

Az Ünnepi Könyvhéten lehetőség lesz a városrészi monográfiák köteteinek megismerésére, valamint többek között hallhatjuk L. Stipkovits Erika előadását a stresszkezelés hatékony módszereiről, megismerhetjük a Szigetközi tájszavakat és népies kifejezéseket, Benedek Szabolcs A spalatói boszorkány című könyvéről beszélget dr. Horváth Sándor Domonkossal, valamint Darvasi László József Attila-díjas íróval folytat eszmecserét Pálfalvi-Pottyondy Nóra. Kapcsolódva a Petőfi 200 emlékévhez, zenés irodalmi műsorral várja az érdeklődőket Bende Ildikó és Krasznai Tamás, valamint Mihályi Réka gyerekműsorát és handpan muzsikát is láthatnak-hallhatnak az érdeklődők.

A 94. Ünnepi Könyvhét és 22. Gyermekkönyvnapok részletes programja a könyvtár honlapjáról tölthető le.

Bajzát Zsuzsi
Fotók: Márné Tóth Krisztina

2023.06.07