Klíma és én

Figyelemfelhívó kiállítás a győri könyvtárban

klima-es-en-kiallitas-gyori-konyvtar

Június 2-án nyílt meg a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárában Klíma és én címmel Alsó-Ausztria Tartomány tudományosan megalapozott információkra épülő, figyelemfelhívó kiállítása, amelynek célja, hogy a gondolatébresztő ismeretnyújtáson túl perspektívákat és választásokat kínáljon a témában a mindennapi döntésekhez.

A kiállításmegnyitón először a házigazda részéről Németh Zoltán, Győr-Moson-Sopron Vármegye Önkormányzatának elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd felvázolta a tárlat témájának hátterét. „A klímaváltozás és a globális felmelegedés negatív hatásairól már nemcsak távoli helyszínek tudósításaiból értesülhetünk, hanem a saját bőrünkön is érezhetjük őket” ‒ kezdte meg beszédét, majd kitért arra, hogy éghajlatunk folyamatosan változik, ennek következtében szélsőségessé válik az időjárás, amely hatalmas károkat okoz. Mindezek kihatnak mindennapi életünkre, a mezőgazdaságra csakúgy, mint személyes szféránkra, ezek a marginális viszonyok pedig akár emberéleteket is követelhetnek. Az ember ugyan képes arra, hogy alkalmazkodjon a szüntelen klímaváltozásokhoz, de a mostani gyorsaság mindezt már nem teszi lehetővé. A folyamatot megállítani nem lehet, viszont lassítani igen, ezért fontos, hogy minden szinten tegyük meg a legtöbbet az alkalmazkodásunk érdekében.

klima-es-en-kiallitas-gyori-konyvtar

Ezekért a változásokért leginkább a szén-dioxid tehető felelőssé, amely az ipari termelés következménye. „Győr-Moson-Sopron vármegyében a klímastratégiában megvizsgáltuk ezt a kérdést, és kiderült, hogy csak innen kettő és fél millió tonna szén-dioxid kerül a levegőbe. Ezzel szemben a vármegyében található erdők mindösszesen 125 ezer tonnányit képesek feldolgozni, megkötni.” Éppen ezért nincsen tehát más lehetőségünk az egyensúlyteremtés érdekében, mint a kibocsátás csökkentése. Ennek két területe a nagyipar és a gazdaság, ahol a leginkább eredményeket érhetünk el, de a lakosság mindennapi élete (fűtés, hűtés, világítás, hulladék… stb.), a közlekedési módjaink (pl. kerékpár) terén nekünk is felelősségünk van. Mert az egyén szintjén is képesek vagyunk változtatni. „Tehát ha sokan megtesszük, ha sokan vagyunk, akkor nagy eredményeket lehet elérni, ezért kell hozzásegíteni mindenkit ahhoz, hogy tudja, mit kell tennie.

A mostani kiállítás azért fontos – folytatta Németh Zoltán –, mert mindenhol rengeteg információ jelenik meg ebben a témakörben, amelyek egyaránt tartalmaznak állításokat és ellenállításokat, ez a kiállítás azonban kizárólag olyan információkat közöl, amelyek hitelesek és valósak, mivel tudományos alapokon dolgozták ki őket. Bízom abban, hogy a kiállítás révén sokan érezni fogják, ők maguk is mennyit tehetnek azért, hogy közös ügyünk, a Föld bolygó minél tovább olyan állapotban maradjon meg, ahogy mi azt szeretjük, és sokkal többen fogunk környezettudatosabban élni, mint amennyien eddig tettük.

klima-es-en-kiallitas-gyori-konyvtar

Ezt követően Christian Autengruber, az Osztrák Kulturális Fórum igazgatója elmondta, hogy a Klíma és én kiállítás az osztrák külügyminisztérium és Alsó-Ausztria Tartomány közös projektje, amely először Magyarországon, méghozzá Győrben, magyar nyelven mutatkozik be. Az osztrák intézmények már jó ideje foglalkoznak a klímaváltozás témájával, hiszen az mára mindenkit elért. „A kiállítás érdekessége, hogy saját nézőpontunkból mutatja be a folyamatot, és javaslatokkal is szolgál, mit tudunk tenni ellene.

Mag. Matthais Németh, Alsó-Ausztria Tartomány, Művészeti és kulturális osztály, rendezvényszervezési és külföldi kulturális kapcsolatokért felelős részlegvezetője betegsége miatt nem tudta megtisztelni a kiállításmegnyitót. Távollétében kolléganője, Mag. Katka Krejcova lépett a mikrofonhoz, aki elmondta, hogy a kiállítás hazánkon kívül bemutatkozik Csehországban, Szlovákiában és Bosznia-Hercegovinában is. „A közel sem egyszerű témát feldolgozó tárlat ezekkel a szép, színes roll-upokkal gondolatébresztő kíván lenni a közönségnek.” Krejcova asszony hangsúlyozta, mennyire fontos számukra az Alsó-Ausztria és Győr-Moson-Sopron vármegye közötti együttműködés. Az ARGE Donauländer képviselőjeként elmondta, hogy közösen dolgoznak a Duna menti országok szövetségében, ami 41 régiót jelent Baden-Württembergtől egészen Ukrajnáig és Moldováig.

klima-es-en-kiallitas-gyori-konyvtar

A kiállítás kurátora, DI Tino Blondiau (Alsó-Ausztria Tartomány Energetikai és Környezeti Hivatala, Energia és klíma részleg) magáról a tárlatról ejtett néhány szót. „Ahhoz, hogy a klímaváltozás hatásait kezelni tudjuk, három fő kérdéscsoportot kell említeni: a politikai keretfeltételeket, az új technológiákat, valamint a személyi cselekedeteket.” A Klíma és én kiállítás pontosan ezeket veszi sorra. Az első roll-up a szén-dioxid-koncentráció atmoszférában történő változását, jelenlegi döntő megugrását szemlélteti, majd a további vásznakon azokat a területeket és lépéseket vehetjük szemügyre, amelyekben nekünk van felelősségünk: az építés és lakhatás, az utazás és mobilitás, a hulladék és újrahasznosítás, az étel és ital, az áram és energia, valamint a fogyasztás és életvitel szegmenseit. Ezekben a témákban elengedhetetlen a környezettudatosság ahhoz, hogy legalább a késleltetés szempontjából felvegyük a harcot a klímaváltozással.

klima-es-en-kiallitas-gyori-konyvtar

Befejezésül Németh Zoltán még egyszer köszönetet mondott a kiállítás megvalósításáért, illetve elmondta, hogy már évekkel, évtizedekkel ezelőtt az osztrák példák követeltek figyelmet ebben a témakörben, mivel már akkor roppant magas színvonalon foglalkoztak a klímaváltozás kérdéseivel. „Úgyhogy amit az osztrákok tudnak és mondanak, arra érdemes odafigyelni, mert körülbelül 20 évvel járnak a világ előtt” ‒ zárta gondolatait Győr-Moson-Sopron Vármegye Önkormányzatának elnöke.

A Klíma és én kiállítás 2023. június 25-ig látogatható a könyvtár nyitvatartási idejében.

Szilvási Krisztián

2023.06.06