Izraelben is forgott a Lefkovicsék gyászolnak


lefkovicsek-gyaszolnak

A napokban véget ért Breier Ádám első egész estés filmje, a Lefkovicsék gyászolnak forgatása. A Szabó Kimmel Tamás és Bezerédi Zoltán főszereplésével készülő alkotáshoz a stáb Izraelben is vett fel jeleneteket. A Filmintézet Inkubátor Programjának támogatásával készülő film a tervek szerint 2024 tavaszán lesz látható a Mozinet forgalmazásában.

A cselekmény szerint Lefkovics Tamás, a nagyszívű, de konok bokszedző (Bezerédi Zoltán) viszonya annyira megromlott a fiával, Ivánnal (Szabó Kimmel Tamás), hogy évek óta nem beszélnek egymással. Tamás feleségének váratlan halálakor az időközben Izraelben vallásossá vált Iván úgy dönt, hogy egy hétre beköltözve Tamás lakásába, a zsidó hagyományoknak megfelelően egy hetes gyászt, shivát ül. A két férfi esélyt kap, hogy az együtt töltött, kalandokkal és konfliktusokkal teli hét során, szembenézve saját és egymás hibáival, kibéküljenek.

Nagyon izgalmas volt számomra látni a színészek átalakulását a karaktereikké, és azt, ahogy Breier Ádám rendező az univerzális történet köré felépítette a zsidó vallási rituálék és a magyar hétköznapok keresztmetszetének egyedi világát. Szabó Kimmel Tamás elsőre szinte felismerhetetlen az ortodox zsidó „tékozló fiú” szerepében, Bezerédi Zoltán pedig hitelesen hozza a mindenben kételkedő, házsártos, egyszerre kiábrándult és mégis ambíciókkal fűtött idősödő bokszedzőt” – mesélte Felszeghy Ádám producer, akinek korábbi munkái többek között a Szarajevóban és Tallinnban is bemutatott Affrikáta, és jelenleg a hazai mozikban látható Az első kettő.

A Lefkovicsék gyászolnak nagyobb részét már augusztusban leforgatták, nemrégiben pedig pótforgatás keretében sor került a korábban még hiányzó jelenetek felvételére is. Iván feleségét Tamar Amit Joseph izraeli színésznő játssza, akit a hazai nézők A másik út (Unortodox) Netflix-sorozatból ismerhetnek – a vele forgatott részeket autentikus környezetben, Izraelben vették fel az alkotók. Idehaza is készültek még felvételek, komoly kihívást jelentett a stábnak, hogy a színészek pont úgy fessenek, mint a korábban rögzített képeken. Különösen nehéz volt ez egy fejlődésben lévő gyerek esetében. A film harmadik főszerepét, az utazásra édesapjával tartó kisfiút Leo Gagel alakítja, akinek elkezdtek kiesni a tejfogai, így még egy fogorvost is be kellett vetni az előkészületek során.

Nagyon kemény huszonnégy nap volt a forgatás, de azt gondolom, hogy a közönség mindebből semmit sem fog érzékelni, és a hiteles emberi történet, amiről a film mesél, pozitív üzenettel bocsátja majd útjára a nézőt” – mesélte Felszeghy. – „A pótforgatást rengeteg szakmai konzultáció előzte meg, amely során kikristályosodott számunkra, mivel tudnánk még teljesebbé tenni a filmélményt.

Az első egész estés moziját rendező Breier Ádám Csaba Bálint társíróval közösen írt forgatókönyve az Inkubátor Programban nyert támogatás. Breier korábban rövidfilmeket és olyan dokumentumfilmeket készített, mint a Havanna, csak oda (2016) és A báró hazatér (2018). A Lefkovicsék gyászolnak operatőre, a Szürke senkik, a CURTIZ – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot és a Déva csodás képeiért is felelő Dévényi Zoltán, aki a történet abszurditásának megfelelő képi világot álmodott a filmhez.

A Lefkovicsék gyászolnak a tervek szerint 2024 tavaszán kerül a mozikba a Mozinet forgalmazásában. A film a Nemzeti Filmintézet támogatásával, az ULab gyártásában és a Proton Cinema koprodukciójában készül, producerei Kázmér Miklós, Felszeghy Ádám és Ausztrics Andrea, executive producere pedig Sümeghy Claudia (JUNO11 Pictures).

Fotó: ULab
Nemzeti Filmintézet

2023.06.06