Akinek Erdély szeretete a vérében van – III. Károly brit uralkodó zalánpataki napjai

Boris Kálnoky előadása a győri MCC-ben

boris-kalnoky-gyori-mcc

Talán még Magyarországon is kevesen tudják, hogy a frissen megkoronázott III. Károly brit uralkodó Erdélyt a szívében hordozza. Azt az Erdélyt, amely számunkra különleges helyszín, nemcsak történelmi perspektívában, hanem nemzetpolitikai szempontból is.

Károly király 2006-tól kezdve visszatérő vendége Erdély földjének, melyben ő „az ember és a természet egyensúlyát, az ősidőktől fogva fennálló, hasznos, kedvező körforgást” érzi. Károly király tehát „megsejtett” valamit Erdélynek azokból a szakrális és kulturális kincseiből, melyeket mi magyarok is oly mértékben a magunkéinak érzünk. Zalánpatakon vásárolt birtokán az uralkodó szívesen megfigyeli a gólyák fészekrakási technikáját, tanulmányozza az ember által még ökológiai módon hasznosított hegyi kaszálókat, beszélget a háromszéki öregekkel, és nem utolsósorban magába szívja a székely emberek adta bölcsességet és életfilozófiát. Az uralkodó erdélyi napjairól hallhattak azok, akik ellátogattak az MCC győri képzési központjának nyílt napjára, ahol Boris Kálnoky, az MCC Média Iskola vezetője mesélt az uralkodóval történt személyes, zalánpataki találkozásairól III. Károly és Erdély – Exkluzív interjú a brit királlyal címmel.

boris-kalnoky-gyori-mcc

III. Károly erdélyi tartózkodása idején mindig felkeresi Kálnoky Tibort, az előadó testvérét, aki a család ősi birtokán, a miklósvári Kálnoky kastélyban lakik családjával. Miklósvár a közelben fekszik az uralkodó zalánpataki birtokához. Boris Kálnoky ott tartózkodása idején is együtt sétáltak Miklósváron. A séta közben Károly figyelte a madarakat, megvizsgálta a gólyafészkek felépítését, láthatólag jól érezte magát a természet közelében. Beszélgetett a helyiekkel, tanulmányozta munkásságukat. Megálltak az ács műhelyénél, aki éppen kopjafákat készített, és bemutatta az uralkodónak a faragások mondanivalóját, jelentéstartalmát. A helyiek már természetesnek veszik, hogy a brit uralkodó sétál a falu utcáin, kérdezgeti őket, társalog velük. Károly a zalánpataki birtokán rendszeresen fogad vendégeket, akikkel a természetben sétálva – meg-megállva egy rövid kávéra és süteményre – beszélget, és csodálják a természet és az emberi élet harmóniájából születő kiegyensúlyozott háromszéki tájat.

Az MCC győri központja hétről hétre kínál izgalmas szakmai programokat az érdeklődők számára. A következő szakmai rendezvényüket május 31-én, 17 órakor tartották, mely során Kádár Annamária pszichológus tartott előadást Önbecsülés és küzdőképesség megalapozása címmel.

2023.06.03