A próféta magányossága

Előadás a Jónás könyve nyomán

Babits Mihály Jónás könyve című művéből készült színpadi adaptációt mutatta be Ács Tamás, a Soproni Petőfi Színház művésze március 1-jén (vasárnap) este hat órakor a leghűségesebb városban, az Evangélikus Közösségi Házban.

Ács Tamás elmondta: hosszú évek óta tervezte azt, hogy a Jónás könyvét valamilyen formában előadja, mivel nagyon közel áll hozzá ez az elbeszélő költemény. Hozzáfűzte, sokféleképpen értelmezték az elmúlt évtizedekben ezt a verset, mely erős vízióban mutatja be a próféta magányosságát. A színművész úgy gondolja, hogy Babits Mihály alkotása olyan örökérvényű értékeket megmutató mű, amely mindazoknak szól, akik szeretnék megismerni a küldetéses ember erős lelkét és nehéz sorsát.

Az előadást mozgásszínházi elemekkel fűszerezték és táncos betétekkel tették teljessé. Ebben Demcsák Ottó Harangozó-díjas koreográfus, a Sopron Balett vezetője segítette Ács Tamást. A koreográfus szerint a soproni társulat tagjai jó testtudattal rendelkeznek, fejlesztik a képességeiket, folyamatosan színesítik eszköztárukat. A mostani előadásban arra törekedtek, hogy a drámai szöveg, a színészi játék, a mozgás kiegészítse és erősítse egymást, megtartva a mű egységét.

Ács Tamás nemrég már bemutatkozott az Evangélikus Közösségi Ház kulturális estjein. A Jelentés az akadémiának című Kaffka művet adta elő németül. A produkcióval a héten Eisenstadtban is vendégszerepelt nagy sikerrel. A Jónás könyve című előadást pedig a tervek szerint a következő évadban soproni iskolákban is előadja.

Varga Róbert
Soproni Petőfi Színház

2015.03.02