Az európai uniós források feltételessége

Rodrigo Ballester előadása a győri MCC-ben

rodrigo-ballester

Az elmúlt egy év során naponta kaptunk hírt arról, hogy miként alakul az európai uniós források megítélése hazánk számára. Az Európai Bizottság bizonyos jogállamisági mechanizmusokra és kondicionalitási feltételekre hivatkozva több mint egy éve visszatartja a Covid-világjárvány utáni helyreállítási, illetve a 2020-27-es költségvetési ciklus pénzügyi forrásait.

A magyar kormány többszöri intézkedéscsomaggal igyekezett a Bizottság által felállított kritériumoknak megfelelően a vélt hiányosságokat kijavítani, azonban a központi források azóta sem érkeztek meg Magyarország számára. Mik is pontosan azok a jogállamisági kritériumok, melyeket az Európai Bizottság Magyarországgal szemben állított? Van-e egyáltalán joga a Bizottságnak ilyen típusú pénzügyi eszközök alkalmazásához? E kérdések mentén mutatta be Rodrigo Ballester, az MCC Európai Tanulmányok Műhelyének vezetője az európai uniós források feltételességét április 17-én az MCC győri képzési központjában.

rodrigo-ballester

A 2022-es áprilisi magyarországi választásokat követően az Európai Unió története során először indított eljárást „az uniós költségvetés védelmét szolgáló általános feltételrendszerről”. Ennek keretében a Bizottság egy 27 pontot tartalmazó feltételrendszert állított fel Magyarország számára, amely nem teljesülése esetén a források 65 százaléka befagyasztva marad. Emellett az alapítványi fenntartású magyar egyetemeket kitiltják az Erasmus és Horizon programokból. Ez utóbbi szankciót még soha nem használta fel „fegyverként” az Unió egy tagállammal szemben sem. Rodrigo Ballester elmondta, hogy az Európai Uniónak a pragmatizmusra kellene építenie, és a közösségi költségvetést nem befolyásolhatják politikai kérdések. E fajta politikai zsarolásnak tűnő intézkedések teljességgel ellentétben állnak az Unió alapokmányaiban lefektetett elvekkel. A központi források kifizetésénél a Bizottságnak nincs jogosultsága azok kifizetési teljesülését politikai feltételek mentén meghiúsítani.

rodrigo-ballester

Az MCC győri központja hétről hétre kínál izgalmas szakmai programokat az érdeklődők számára. A következő előadás 2023. április 25-én, 17 órakor lesz, mely során Veszprémy László Bernát Tanácstalanság – A zsidó vezetés Magyarországon és a holokauszt, 1944-1945 című könyvét mutatjuk be a szerzővel való beszélgetés keretében.

2023.04.21