Az Európai Unió Irodalmi Díjára jelölték Ag Apolloni Debrecenben írt regényét


ag-apolloni

Az Európai Unió Irodalmi Díjára (EUPL) jelölték Ag Apolloni koszovói albán író Piroska: mese felnőtteknek (Kësulëkuqja, përrallë për të rritur) című regényét, amelyet Debrecenben írt a Magyar Írórezidencia Program ösztöndíjasaként – közölte a Petőfi Kulturális Ügynökség.

Mint felidézték, Apolloni 2022 júliusában töltött el egy hónapot a program keretében Debrecenben. Ott írt könyve tavaly októberben jelent meg. A felnőtteknek szóló mese főszereplője egy teljesen magányos és összetört farkas. A történet egy olyan kontinensen játszódik, amely egy meggyalázott nőről kapta a nevét (Európa), és a koszovói háború traumáit dolgozza fel. A kötet lapjain keveredik a mitológia a mesével, a vallással és még az animációval is, leginkább próza, de került bele vers, dramatikus elem egyaránt.

A könyv egyszerre jelent meg Koszovóban és Albániában, nagy sikert aratva, számos író-olvasó találkozón bemutatták, többek között a koszovói Nemzeti Könyvtárban, iskolákban, múzeumokban. Ag Apolloni a közlemény szerint a jelöléssel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy mindig is a nemzetek fölötti irodalom híve volt. Kiemelte, hogy mind közül ez a leginkább európai témájú kötete eddig.

Az Európai Unió Irodalmi Díja (EUPL) az európai kortárs irodalom kreativitását és sokszínűségét helyezi középpontba a szépirodalom műfajában, előmozdítva az irodalom Európán belüli terjesztését, ösztönzi a nem nemzeti irodalmi művek iránti nagyobb érdeklődést.

A díjpályázatban a Kreatív Európa programban jelenleg részt vevő 41 ország szerepel. Minden évben a résztvevő országok egyharmadának nemzeti szervezetei jelölhetnek egy-egy regényt, ami lehetővé teszi, hogy egy hároméves ciklus alatt minden ország, valamint nyelvterület képviseltesse magát. A díjat az Európai Unió Kreatív Európa programja finanszírozza.

A díj idei jelöltjeinek listáján 13 ország alkotói és művei szerepelnek, közülük választja ki a héttagú európai zsűri a díjazott könyvet, valamint az öt különdíjast. Az ünnepélyes eredményhirdetés április 28-án, a Lipcsei Könyvvásáron lesz, amelyen a Petőfi Kulturális Ügynökség is önálló standdal vesz részt.

Forrás: MTI

A kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2023.04.19