Virális táncból Oscar-díj: mi is ez a Naatu Naatu?


naatu-naatu

Az idei Oscar-díj legnagyobb nyertese a Minden, mindenhol, mindenkor című film volt, de meglepetésekben sem volt hiány. A legjobb dalnak járó díj pont ilyen volt, ugyanis arra senki nem számított, hogy Lady Gaga, Rihanna és a gyakorlatilag örökös jelölt Diane Warren elől az RRR Natu Natu című dala hozza el a díjat. Ezzel pedig ez lett az első indiai dal, ami Oscart érdemelt.

Mi a siker titka?

Valószínűleg kevesen gondolták volna, hogy ez a dal nyer, hiszen ilyen mezőnyben a legtöbben biztosra vették, hogy valamelyik világsztár viszi el a szobrot. A Naatu Naatu dalszerzői, M.M. Keeravani és Chandrabose vették át a díjat, de több szerző működött közre. Kiemelték a dalra táncoló sztárokat, az előadó énekeseket (Rahul Sipligunj és Kaala Bhairava), valamint a koreográfus, Prem Rakshith munkáját is, aki segített abban, hogy virális tartalom legyen a dalból, azaz a közösségi oldalakon mindenki erre táncoljon. A többi jelölttel ellentétben ez a dal központi szerepet tölt be az RRR című filmben, a főszereplők, valamint a brit gyarmatosítók egy csoportja közötti táncpárbajban.

Mi ez a tánc?

A Bollywood-filmek egyik közös jellemzője a tánc. A drámai arckifejezések, kézmozdulatok, lábmozdulatok eleinte azt segítették, hogy a néző akár táncrajongó, akár nem, követni tudja a történetet. Az egész klasszikus táncformákból ered, és a Bharatnatyam és a Kathak, valamint a néptáncoknak – mint például a Bhangra – a szimbólumrendszerét használja, mikor a modern táncokat létrehozzák. A kézmozdulatok is ebből a szimbólumrendszerből származnak, nagyjából 108 darab van belőle, és a sikeres táncosok és koreaográfusok az összeset ismerik.

naatu-naatu

Nyers és rusztikus

A film az 1920-as években játszódik, így csak olyan szavakat használhattak, mint akkor. Mikor még nem volt meg a szöveg vagy a dallam, már akkor előálltak a „naatu naatu” sorral, ami telugu nyelven azt jelenti, hogy „nyers és rusztikus”. A dal nagy része két nap alatt készült el, a többi viszont 19 hónapba telt, és a koreaográfia tette fel a koronát az egészre. 95 lépésből áll a tánc, és figyelt a koreográfus arra is, hogy olyan lépéseket találjon ki, melyek minden színészhez passzolnak. Összesen harminc különböző koreográfiát készített, a rajongók pedig azóta is próbálják leutánozni a mozdulatokat.

A klipet 15 napon keresztül forgatták, napi 12 órát dolgozva, 150 táncossal és kétszáz fős csapattal.

A legtöbben nem ismerik, a szakma esélyesnek tartotta

A nevezettek között ott volt még Lady Gaga és a Top Gun: Maverickben felcsendülő Hold My Hand, Rihanna és a Fekete Párduc 2 Lift Me Up-ja, Sofia Carson és az Applause, ami a Tell It Like a Woman-ben hallható, Son Lux, David Byrne és Mitski This is Life című dala pedig a Minden, mindehol, mindenkor filmből. A szakértők szerint nagy esélyes volt a Naatu Naatu, pontosan amiatt, mert virálissá vált, és ezzel el is jutottunk addig a kérdésig, hogy a közösségi oldalak, élükön a TikTokkal, olyan entitássá nőtték ki magukat, amelyek már beleszólnak egy Oscar-díjba is. Diane Warren pedig tizennegyedik alkalommal csúszott le az Oscarról.

Aki pedig lemaradt, annak mutatjuk, mi is ez a Naatu Naatu:

Juhász Edina
Forrás: langolo.hu

2023.03.20