Átvette lovagi kitüntetését III. Károly királytól Sir Brian May


brian-may

Március 14-én átvette lovagi kitüntetését III. Károly királytól Sir Brian May, a Queen együttes gitárosa, aki az ünnepélyes eseményen újabb turné lehetőségére tett utalást. May a brit uralkodó idei újévi kitüntetési listáján szerepelt.

III. Károly király trónra lépése óta először részesítette elismerésben és a velük járó címekben az erre érdemesnek talált jelölteket. A kitüntetettek listáját az elmúlt évtizedekben évente kétszer, az uralkodó júniusi „hivatalos” születésnapján és újév előtt hirdették ki. Az utóbbi hetven évben hivatalosan II. Erzsébet királynő, Károly édesanyja adományozta ezeket a kitüntetéseket és címeket a kormány felterjesztése alapján, ám ő tavaly szeptember 8-án, életének 97., uralkodásának 71. esztendejében elhunyt. Halálának pillanata óta elsőszülött fia, Károly egykori trónörökös az Egyesült Királyság uralkodója, és az idén először ő adományozta az újévi kitüntetéseket.

Brian May-t, aki az 1707 nevet tartalmazó lista világhírű kitüntetettjei között szerepelt, a király a hivatalos indoklás szerint a zene szolgálatában kifejtett munkásságáért és jótékonysági tevékenységéért emelte a Sir előnév viselésére jogosító lovagi rangra. A hivatalos ceremóniát március 14-én, kedden tartották a londoni Buckingham-plaotában, ahol Sir Brian May-t az uralkodó személyesen ütötte lovaggá.

Az ünnepség után a Daily Mail beszámolója szerint a Queen 75 esztendős zenésze – egyelőre részletek nélkül – elmondta, hogy „gondolkodunk egy turnén”. Hozzátette: voltak olyan időszakok, amikor azt gondolta, nem koncertezik többé, „de úgy tűnik, hogy mindannyian jól vagyunk, és fontolóra vettük, hogy belevágunk valamiféle turnéba”.

Sir Brian évtizedek óta szoros kapcsolatban áll a brit királyi családdal. A néhai II. Erzsébet királynő 21 évvel ezelőtti aranyjubileuma, vagyis trónra lépésének 50. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségsorozat máig emlékezetes mozzanata volt, amikor May a Buckingham-palota tetején gitározta el a brit nemzeti himnuszt.

May a lovaggá ütés keddi ceremóniája után elmondta: Károllyal is fenntartott „bizonyos szintű kapcsolatot” az elmúlt években, és mivel „egyidősek vagyunk, erőteljes érzések fűznek hozzá”. „Beszéltünk arról is, hogy egyidősek vagyunk, érdeklődött, hogy a térdem bírta-e a ceremónia térdeplős részét. Mondtam, hogy épphogy” ‒ mondta nevetve a lovagi rangra emelt gitáros.

Lovagi címével Sir Brian May a brit zenei élet igen rangos társaságának lett a tagja: a korábbi években hasonló elismerésben részesült mások mellett Sir Elton John, Sir Paul McCartney, Sir Ringo Starr, Sir Mick Jagger, Sir Rod Stewart és Sir Tom Jones.

Forrás: MTI

A kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2023.03.17