Prózamaraton – Új Kárpát-medencei programsorozat indul


az-ev-novellai-2023

A Magyar Írószövetség, a Magyar Napló Kiadó, az MTVA és a Thália Színház összefogásával új programsorozat népszerűsíti a magyar nyelvű novellairodalom legfrisseb alkotásait, megszólítva az irodalom-, színház- és filmkedvelő közönséget.

Irodalmi reklámfilm-pályázat, PrózaPódium középiskolás színjátszókkal, egész napos felolvasás. Mindez a Prózamaraton kínálata, amely februártól szeptember végéig irányítja a figyelmet a kortárs magyar novellairodalom alkotóira és alkotásaira, s ösztönzi aktivitásra az érdeklődőket, hasonlóan az immár 2010 óta zajló Versmaratonhoz.

A Prózamaraton alapját Az év novellái 2023 antológia adja, amelybe harmincöt szerző írásait válogatta be Erős Kinga kritikus, a Magyar Írószövetség elnöke és Bíró Gergely szerkesztő, a Magyar Napló folyóirat főszerkesztő-helyettese. A 2002 óta minden évben megjelenő antológia novelláit idén nyomtatott és online folyóiratokból (Bárka, Előretolt Helyőrség, Eső, Élet és Irodalom, Hitel, Irodalmi Jelen, Jelenkor, Kortárs, Magyar Napló, Országút, Székelyföld), valamint tavaly megjelent novelláskötetekből válogatták.

Az antológia szerzői: Marosi Gyula, Hegedűs Imre János, Mezey Katalin, Patócs Molnár János, Zöldy Pál, Majoros Sándor, Juhász Zsuzsanna, Száraz Miklós György, Kontra Ferenc, Horváth (EÖ) Tamás, Sütő-Nagy Zsolt, Szántó T. Gábor, Ficsku Pál, Győry Domonkos, Mirtse Zsuzsa, Kötter Tamás, Mátyus Melinda, Tallér Edina, Megyeri Edit Tünde, Balogh Robert, Kiss Judit Ágnes, Molnár Sára, Burns Katalin, Győrffy Ákos, Nádasi Krisztina, Zsidó Ferenc, Gerzsenyi Gabriella, Sárfi N. Adrienn, Szilágyi-Nagy Ildikó, Nattán-Angeli Nóra, Jánoki-Kis Viktória, Regős Mátyás, Vörös Anna, Vida Krisztina, Sarnyai Benedek Máté.

Prózamaraton

Az antológiában szereplő szerzők – a Versmaratonhoz hasonlóan – óránkénti bontásban kerülnek színpadra, ahol az MTVA műsorvezetői beszélgetnek velük szakmai életükről, műveikről, és minden szerző felolvas egy részletet a művéből. Időpont: 2023. szeptember 21. 10-20 óra (a magyar dráma napja).

Kísérő rendezvények

PrózaPódium

A Thália Színház partnerségével a szervezők egy új programsorozatot indítanak PrózaPódium elnevezéssel. Ennek keretében középiskolai színjátszó csoportok részére pályázatot hirdetnek Az év novellái 2023 antológiában olvasható írások színrevitelére. A legfeljebb húszperces darabról készült felvételek alapján a szakmai zsűri kiválasztja az öt döntőbe jutó produkciót.

A döntősök számára a zsűri tagjai személyes konzultációs lehetőségeket is biztosítanak a darab betanulása során a Thália Télikert színpadán, ahol a döntő zajlik. A zsűri tagjai: Gubás Gabi színművész; Csőre Gábor színművész; Zsiga Kristóf, a Magyar Napló Kiadó képviselője.

A beadási határidő 2023. május 18., a beérkezett pályázatok zsűrizése 2023. június 7.-én történik, a döntőre pedig 2023. szeptember 16-án kerül sor (a magyar dráma napja előtti szombat). A programra a belépés ingyenes!

Irodalmi reklámfilm-pályázat

Minden irodalombarát számára pályázatot hirdetünk Irodalmi reklámfilm-pályázat címmel, amelyben azt kérjük, hogy az antológiában szereplő legkedvesebb novelláikról készítsenek kreatív ajánlót, egyfajta rövid – legfeljebb 120 másodperces – reklámfilmet, amely bemutatja, érdekessé teszi, ajánlja a novellát. A pályázatra bárki jelentkezhet, technikai megkötések nélkül.

A zsűri tagjai: Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke; Bíró Gergely, az antológia szerkesztője; Szentmártoni Anna, a Magyar Napló Kiadó képviselője. A beadási határidő 2023. május 5., a beérkezett pályázatok zsűrizésére és az eredményhirdetésre 2023. május 20-án kerül sor.

Forrás: magyarnaplo.hu

2023.03.09