Drámás vagy? Csatlakozz! Dráma van!

Dramatikus Nevelés Hete programsorozat márciusban

A Magyar Drámapedagógiai Társaság DRÁMA VAN! – TAVASZI ZSONGÁS – A DRAMATIKUS NEVELÉS HETE címmel 2015. március 20-27. között országos programsorozat szervez, melyhez minél több drámatanár, drámapedagógus, színész drámatanár jelentkezését várják. A programsorozat célja, hogy népszerűsítse a drámapedagógia módszereit, és felhívja a figyelmet az ezen a téren tevékenykedő szakemberekre, csoportokra.

Miből áll a programsorozat? „Elsősorban Belőletek, belőlünk – drámatanárokból, a mi szokásos és nem szokásos tevékenységeinkből! A Magyar Drámapedagógiai Társaság tervei szerint a hét folyamán országszerte különböző drámás események történnek, melyeket csokorba fogva, közösen szeretnénk kommunikálni.”

Nyitóeseménynek március 20-án, pénteken délután 15 órára egy országos flashmobot terveznek, melynek témája a „Tavaszi zsongás”. Az, hogy tartalmilag a flashmob hogyan valósul meg, minden településen, iskolában, intézményben egyéni, azaz a résztvevőkre van bízva. A szervezők fontosnak tartják, hogy az ország lehető legtöbb pontján ugyanabban az időben sok drámatanár és drámás képzésben részesülő fiatal csináljon valamit, valami érdekeset a dramatikus nevelés jegyében! S még egy fontos infó: a helyi flashmob szervezése nem feltétele a hét programjaiban való részvételnek!

A programsorozat záróeseménye március 27-én, pénteken Budapesten, az Eötvös 10-ben lesz, ahol számos esemény mellett a Társaság szervez egy programzáró (drámás) sajtótájékoztatót is.

Mivel lehet csatlakozni?
1. A flashmobhoz szeretettel várnak bármilyen ötletet, nyugodtan engedje szabadon mindenki a saját és diákjai fantáziáját!
2. A programsorozathoz csatlakozni lehet a drámás szakmához kapcsolódó bármely eseménnyel: drámaórával, drámafoglalkozással, színházi nevelési foglalkozással, színházi előadással, illetve bármilyen, a hét témájához illeszkedő programmal, ami azt jelenti, hogy nem szükséges teljesen új foglalkozást, előadást, drámaórát létrehozni!

Ezzel együtt nagyon örülnének, ha az eseményeknek lenne valami extrája – ehhez néhány ötlet:
- máshol megtartott foglalkozás (más helyszínen, mint a szokott, vagy szabadtéren),
- máskor, extrém időpontokban játszott foglalkozás (például kora reggel vagy éppen az éjszaka közepén),
- csoport és/vagy drámatanár cseréje,
- a megszokott rendhez képest ráadásnak számító foglalkozás tartása (pl. ha közeleg a bemutató, egy előbemutató tartása a szülőknek, vagy ha már bemutatott előadásról van szó, utána szervezett beszélgetés, nyílt foglalkozás megtartása, foglalkozás a szülőknek… stb.),
- olyan embercsoporthoz vinni a drámafoglalkozást, ahol ez a forma nem megszokott (pl. nyugdíjasok, sportolók, dolgozzanak a gyerekek az iskola/intézmény felnőtt tagjaival… stb.).

A lényeg az, hogy a programsorozathoz csatlakozók ebben az egy hétben a megszokottól eltérő körülmények között is kipróbálják magukat, illetve láttassák a munkájukat olyanokkal, akik eddig nem tudtak róla, vagy csak elképzeléseik voltak/vannak a drámapedagógia mibenlétéről.

Jelentkezni az ezen a linken található adatlap kitöltésével és visszaküldésével lehet 2015. március 6-án (péntek), 18.00 óráig!

Akik már csatlakoztak a programhoz – a teljesség igénye nélkül:
Apolló Kulturális Egyesület (Pécs), B. Péter Pál (Celldömölk), Boldis Julcsi (Dévaványa), Csáki Szabolcs (Debrecen), Dolmány Mária (Budapest), Domino színjátszó csoport (Budapest), Fórum Társulat (Budapest), Fóti Németh Kálmán Általános Iskola és AMI (Fót), Garabonciás Színkör (Gödöllő), Helynekem Színházi Labor (Miskolc), Hevesi Sándor Színház (Zalaegerszeg), Import Impró Társulat (Győr), Kaposi László (Szada), Káva Kulturális Műhely (Budapest), KB35+Ady Endre Gimnázium (Inárcs+Budapest), Kerekasztal Színházi Nevelési Központ (Budapest), Körömi Gábor (Budaörs), Kulturális Központ (Nyírbátor), Lajtorja csoport (Szabadszállás), Montázs Drámapedagógiai és Közművelődési Egyesület (Miskolc), Munkácsy Mihály Általános Iskola Felleghajtó csoportja (Székesfehérvár), Nemes Nagy MSZI (Budapest), Nyári Arnold (Budapest), Nyitott Kör (Budapest), Országos Diákszínjátszó Egyesület (Budapest), Pannon Egyetem, drámapedagógia szak (Veszprém), Papp Gábor (Budapest), Pécsi Kulturális Központ – Escargo Hajója Színházi és Nevelési Központ és AMI (Pécs), Rákóczi Zsigmond Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola (Szerencs), RÉV Színházi és Nevelési Társulat (Győr), Import Impró Egyesület (Győr), Révai Színjátszó Műhely (Győr), Siroki színjátszók (Sirok), Soltis Lajos Színház (Celldömölk), Trainingspot Társulat (Budapest), Ványai Ambrus Általános Iskola és AMI (Dévaványa), Varju Nándor (Győr), Vásárhelyi Pál Általános Iskola és AMI (Kecskemét), Vörösmarty Gimnázium és KIMI Várkonyi tagozat (Budapest)

További kérdéseket a programsorozattal kapcsolatban a drama@drama.hu e-mail címen lehet feltenni, illetve a +36/20/205-1724-es telefonszámon a Magyar Drámapedagógiai Társaság elnökségi tagjának, Varju Nándornak.

 

A kép a http://pixabay.com/hu/ szabad felhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével itt érhető el.

2015.02.26