Cella – Letöltendő élet

8 mini-krimi: bűnök, bűnösök és a bűnhődés a magyar tévésorozatban

cella-letoltendo-elet

Vajon mi lenne, ha a falak mesélni tudnának? Ezzel a gondolattal játszik a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült Cella – Letöltendő élet című, 8 külön epizódból álló sorozat alkotói csapata.

A Megafilm Service izgalmakban és meghökkentő történetekben bővelkedő heti krimisorozatának első része március 20-án lesz látható a Dunán olyan színészekkel, mint Jászberényi Gábor, Járó Zsuzsa, Réti Adrienn, Szamosi Zsófia, Rátóti Zoltán, Trokán Péter és Balázs Andrea.

Már a most megjelent hivatalos előzetes is bővelkedik izgalmakban, amelyben jól látható, hogy egymástól független történeteket mesél el a Cella – Letöltendő élet című mini-széria, melynek minden egyes epizódja más-más időben játszódik. Egyetlen közös van bennük: egy budai börtöncella, ami „utazik az időben”. Mert a bűnösöknek minden korban bűnhődniük kell. De vajon mi a bűn valójában? És kik az igazi bűnösök?

Hogyan segít egy félholtra vert magyar tudós a világűrben sodródó Gagarinnak? Van-e kiút egy szexuális ragadozó náci börtönparancsnok karmaiból? Kegyetlen bosszút állhat-e szerelmén egy átvert szerető? Nyerhet-e egy kapzsi maffiavezér, akinek az emberi élet semmit nem jelent? Mi jár a barátnak, aki bármit megtesz, hogy ne ő bűnhődjön egy aljas gyilkosságért? Mit tehet egy anya, akit felőröl a küzdelem egy végzetes betegséggel? Egy posztapokaliptikus jövőben börtönbe zárhatja-e szándékosan a családját egy apa, mert annyira retteg a külvilágtól? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ a Helmeczy Dorottya – Kálomista Gábor producerpáros nevével fémjelzett sorozat, amely nyolc történeten keresztül meséli el, hogyan változott a bűn és az ártatlanság fogalma kétszáz év alatt ugyanabban a börtöncellában, a 19. század közepétől egészen a nem is olyan távoli jövőig.

A Megafilm Service krimi-szériája egyben az első magyar antológia sorozat is, amit minden nézőnek ajánlok, akit érdekelnek a bűnügyi esetek, valamint az, hogy a börtönben való létezés hogyan hat bűnösre vagy ártatlanra. Annak is ajánlom, aki szeret utazni az időben, vagy aki nem tudja eldönteni, hogy tényleg van-e értelme a megbocsátásnak? És persze annak is, aki nem fél tévéképernyőn visszanézni, hogy az emberi létezés kegyetlen szabályai között túlélhetünk-e, és ha igen, hogyan? Ez egy fenyegetésekkel teli korszakban egy fenyegetéssekkel teli torokszorító sorozat, sok-sok feloldozással” – mondta el Helmeczy Dorottya.

Az antológia sorozat forgatókönyveit Horváth András Dezső, Vörös András, Várkonyi Zoltán és Veres Attila írta. „Minél szűkebb térben játszódik egy történet, annál jobban kiéleződnek benne az emberi konfliktusok. Egy börtöncellánál pedig kevés szűkebb tér létezik. Itt minden érzelem felerősödik: a gyűlölet, az irigység, a félelem, vagy éppen a szerelem. Ebben a cellában rendkívül különböző karakterek kerülnek egymás mellé. Akad köztük éterien tiszta és végtelenül aljas is. De az izgalmas kérdés nem az, hogy ki győz a végén, a jó vagy a rossz, hanem az, hogy mit tanulnak egymástól? Mert a szabadságra minden ember vágyik, de ebből a cellából csak az szabadulhat, aki szembenéz önmagával. A saját tisztaságával és a saját aljasságával is” – árulta el Horváth András Dezső.

A történetek nem csupán fordulatokban és izgalmakban bővelkednek, de remek színészi alakításokban is. Valamennyi epizódot Csillag Mano rendezte, aki eddig főként vágóként volt hivatott arra, hogy egy-egy filmnyi történetet összerakjon, mint egy jól működő puzzle-t, most pedig 8 külön történetet kellett egyetlen sorozattá gyúrnia. A krimiantológia 2023. március 20-án debütál a Dunán. A különböző epizódok 8 héten át, minden hétfőn, a Kék fény után láthatók.

Nemzeti Filmintézet

2023.03.02