Magyar gyerekirodalmi sikerek Bolognában

Rofusz Kinga és Litkei Julianna munkáját is elismerték

rofusz-kinga-otthon

Rofusz Kinga Otthon című alkotása nyerte a Bolognai Gyerekkönyvásár CrossMedia díját, Litkei Julianna pedig bekerült a világ legjobb illusztrátorai közé – közölte a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ).

Mint írják, immáron hatvan éve rendezik meg a világ legfontosabb gyerekkönyves eseményét, amelynek célkitűzése, hogy évről évre új szintre emelje a gyerekillusztrációt és a gyerekirodalmat, párbeszédet teremtsen, valamint helyet adjon a szakemberek tapasztalatcseréjének. A BolognaRagazzi CrossMedia díjjal 2021 óta ismernek el olyan kiadói projekteket, amelyek „narratív univerzumukat más médiumokra kiterjesztik”. Az idei kiírásra 30 országból 90 pályamű érkezett, amelyből a zsűri első körben a legjobb 10 projektet választotta ki. Ebből a 10 kiválasztott pályaműből nyerte el Rofusz Kinga Otthon című műve a legjobbnak járó első helyezést.

Rofusz Kinga Otthon című kötete a Vivandra Kiadónál jelent meg 2018-ban, a könyvből később egy nyolcperces animációs kisfilm készült a K.G.B. Stúdió és Klingl Béla producer közreműködésével. A művet személyes történet ihlette: a könyv kizárólag képekkel meséli el a régi háztól való elszakadás, majd egy új otthonra találás történetét. A költözés folyamatát a család kisfiú tagja szemszögéből mutatja be a könyv és a kisfilm.

A zsűri indoklásában kiemelte, hogy az alkotó a kisfiún keresztül egy univerzális történetet jelenít meg. Gyönyörűen, szavak nélkül ábrázolja a gyermeki reakciót egy olyan nagy változásra, mint a költözés. „Könnyed, áramló, költői képi világgal mesél nekünk a kapcsolatok természetéről, az otthonnal kapcsolatos legkülönbözőbb érzésekről” – írják. A zsűri értékelésében külön kiemelte a kisfilm képi kompozícióját és a pazar zenei aláfestést, amely tökéletesen leírja a mű történetét.

A közleményben idézik Ágoston Alexandrát, a Vivandra Kiadó tulajdonosát, aki elmondta, hogy néhány közös illusztrációs munka és sok beszélgetés után azt kérte Rofusz Kingától, hogy amikor eljön számára az idő, csináljanak egy silent bookot (szöveg nélküli könyvet) arról, amiről ő akar. „Aztán egyszer egy szobában kirakta sorban a megfestett képeket, én csak ámultam, és 2018-ban megjelent az Otthon. A történet, amelynek valamilyen módon mindenki szereplője a saját életében” ‒ tette hozzá. Elmondta: a könyv után nem sokkal a K.G.B. Stúdió felvállalta a rövid animációs film megvalósítását, amely sikeres lett Magyarországon és külföldön is.

A közleményben Rofusz Kingát is idézik, aki kiemelte: ez igazi szerelemkönyv és film minden szempontból. „Ajándék volt, hogy szabadon, mindenféle megkötés nélkül kaptam egy silent book lehetőséget” ‒ idézte fel, hozzátéve, hogy ugyanilyen felszabadító és örömteli volt a munka a K.G.B. Stúdióval. „Azért is nagyon fontos számomra ez a könyv és a film, mert még mindkettőt végigkísérhette Richly Zsolt figyelme és szakértelme” ‒ mondta az alkotás folyamatáról.

„Stúdiónknak is sokat jelent ez a díj, mivel egy rövid animációs film elkészítése is sok hónap munkájába kerül, és ilyenkor érezzük azt, hogy megérte” ‒ hangsúlyozta Klingl Béla, a K.G.B. Stúdió producere. Kiemelte: a film stílusa és technikája is eltér azoktól a munkáktól, amelyeket készíteni szoktak, de a könyv minősége, és a rendező, Rofusz Kinga munkája könnyűvé és problémamentessé tette a filmkészítést. A producer elmondta, hogy a film a Médiatanács Mecenatúra programjának támogatásával valósulhatott meg, és kiemelte Szántó Zsanett vezető animátor munkáját.

Mint a közleményben áll, hasonlóan nagy elismerést szerzett Litkei Julianna illusztrátor is, aki a Bolognai Gyermekkönyvvásár Illustrators Exhibition versenyében 4345 illusztrátor közül jutott először a 315 legjobb közé. A 315 döntősből pedig a nemzetközi zsűri további 80 művész 79 illusztrációját választotta ki a világ 28 országából, köztük az ő munkáját is. Litkei Julianna Somethings Growing On. (Valami növekszik.) című projektjének főszereplői egy csírázó burgonya, bogarak és rovarok tarka csapata. A képeskönyv a természet láthatatlan mikrovilágának összetettségét ünnepli. A győztes illusztrátorok képeiből kiállítást rendeznek a könyvvásár területén.

A Petőfi Kulturális Ügynökség idén is jelen lesz saját standdal a március 6. és 9. között zajló Bolognai Könyvvásáron. A magyar stand vizuális kialakítását az ügynökség szoros együttműködésben tervezte meg a hazai gyerekkönyves kiadókkal. A két díjnyertes illusztrátor munkáinak külön figyelmet szentelnek.

A magyar jelenlét egyik új pontja lesz Bolognában a kiadói bemutatkozás: március 7-ére a PKÜ magyar gyerekkönyvkiadók számára szervez eseményt, ahol bemutathatják könyveiket, a magyar szerzőket és illusztrátorokat a külföldi kiadóknak, fordítástámogatási intézményeknek és szakmai partnereknek. Mint írják, a rendezvényre már olyan meghatározó magyarországi kiadók jelentkeztek, mint a Cerkabella, a Scolar, a Csimota, a Centrálmédia és a Pagony.

A magyarországi gyerekirodalmat két új katalógussal is népszerűsíti az ügynökség. A PKÜ „Best of” sorozatában a bolognai eseményre két új kötet jelenik meg: a Both Gabi, Garajszki Margit és Harmath Artemisz szerkesztette New Hungarian Childlit ‒ 10.3 Tales az elmúlt évek legjobb gyerekkönyveit ajánlja a külföldi könyves szakembereknek, a Révész Emese által szerkesztett New Hungarian Artists ‒ 12 Illustrators pedig a legjobb magyar illusztrátorokat viszi el külföldre.

Forrás: MTI

2023.02.28