Kojot négy lelke: a jelenünkre is reflektál a Nyócker! rendezőjének indián története


kojot-negy-lelke

Megérkezett Gauder Áron animációs mozifilmjének trailere és plakátja: a Kojot négy lelke az indián teremtéstörténetet meséli újra a mitikus Kojot figurájával a középpontban, és március 16-tól lesz látható a mozikban. A film ugyanekkor mutatkozik be a Cartoon Movie animációs kongresszuson Bordeaux-ban, ahol Gauder Áront a Legjobb Európai Rendező díjára jelölték.

Gauder Áron rendezőt gyerekkora óta inspirálja az indián kultúra, és Cseh Tamással való megismerkedése még közelebb vitte őt ehhez a világhoz. A legendás magyar dalszerző a magyar indián-amerikai kultúrkör atyja volt, aki egy kötetnyi indián népmesét fordított le. A rendező ezeket a történeteket szerette volna életre kelteni. Az ötletből született meg a Bereményi Gézával közösen írt forgatókönyv, amely az indiánok teremtésének mítoszán keresztül az egész emberiség előtt álló kihívásokra hívja fel a figyelmet, és felteszi a kérdést, hogy vajon sikerül-e mindannyiunknak megtalálnunk a helyünket az élet nagy körforgásában addig, amíg nem késő.

A klímaválság kérdéseit feszegető, különleges látványvilágú indián történetben az olajvezetékek lefektetése miatt kerül szembe egymással egy nagyvállalat és az őslakosok. Az otthonunkért tüntető közösség felidézi az indiánok mágikus teremtéstörténetét, amely Kojot kalandjain keresztül hozza közel a nézőhöz az indián bölcsességet, és megmutatja, hogy a múlt tapasztalataira hallgatva könnyebb a jövőt jó irányba formálni.

Gauder Áron a trailer kapcsán azt nyilatkozata, hogy „ez a film rólunk szól, napjaink emberéről. A mitikus szereplők sorsán keresztül megtapasztalhatjuk, hogyan élhetünk harmóniában a természettel. Bízom benne, hogy a történet segít válaszokat adni arra, hogy kik vagyunk, mi a feladatunk, milyen irányba induljunk.

A Kojot négy lelke különleges élményt jelentett egy kihívásokkal teli időszakban. A gyártást a járvány ideje alatt kezdtük, tavaly lesújtott a háború a szomszédságunkban, aminek bár nem volt közvetlen kapcsolata magával a produkcióval, de mégis erősen rezonáltunk a körülöttünk és a világban zajló eseményekkel. Ilyen körülmények között próbáltuk megtalálni a megfelelő egyensúlyt és harmóniát, amiről ez a film is szól” – összegezte Temple Réka producer.

Charles Cambridge (PhD, Colorado Egyetem), a navajo törzs beiratkozott tagja, a film indián konzulense szerint „a Kojot négy lelke egy ajándék mindenkinek az emberiség csodáiról. Áron a legmagasabb művészetet ötvözte a történetmeséléssel, és így tárja elénk az indián univerzum misztériumát.

A Kojot négy élete főszereplőinek Bozsó Péter, Papp János, Pikali Gerda és Széles Tamás kölcsönözték a hangjukat. A további szerepekben pedig Scherer Péter, Kautzky Armand, Vida Péter, Előd Álmos, Debreczeny Csaba, Bolla Róbert, Schneider Zoltán, Kis-Kovács Luca, Faragó András, Vida Bálint és Vida Sára hallhatók.

Gauder Áront idén az Év Európai Rendezőjének jelölték a Cartoon Movie eseményen, ahol elismert európai animációs filmrendezőkkel – a francia A kis Nicolas alkotói, Amandine Fredon és Benjamin Massoubre, a holland Mascha Halberstad és a Nayola című portugál film alkotója, José Miguel Ribeiro – együtt indul a díjért, amelyet az animáció területén nyújtott magas színvonalú munkájukért és az animációs filmiparra gyakorolt hatásukért ítélnek oda. A 25. évfordulóját ünneplő rendezvényt március 8-10. között tartják a franciaországi Bordeaux városában. A díjazottakat a Cartoon Movie-n résztvevő szakemberek szavazzák meg, és március 9-én hirdetik ki.

A Kojot négy lelke plakátját Gauder Áron tervezte és rajzolta, a trailert a Robbit Creative készítette. A filmet 2023. március 16-tól vetítik a magyar mozikban a Cinemon Entertainment gyártásában és a Vertigo Média forgalmazásában. A film a Nemzeti Filmintézet támogatásával valósult meg.

Nemzeti Filmintézet

2023.02.17