''Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent…''

Az Erdély Ég és föld között című film bemutatója és pódiumbeszélgetés a győri MCC-ben

barany-krisztian-barko-agoston-gyori-mcc

Nekünk, magyaroknak kevés oly fontos szeglete van a világnak, mint Erdély. E természeti csodákban páratlanul gazdag, egyedi népszokásokkal tarkított Kárpát-medencei régió nemcsak történelmünk meghatározó szereplője, hanem személyes és egyben nemzeti identitásunk meghatározója is.

Erdély a trianoni békeszerződés óta Románia részét képezi, azonban továbbra is ezer szállal kötődik az anyaországhoz. Természeti csodái, zivataros történelmének emlékei, valamint szakrális helyszínei évente milliókat vonzanak nemcsak a kis Magyarországról, hanem a világ minden táján élő magyar diszpórákból. Erdély esetében fontos kiemelnünk az etnográfiai sokszínűséget, mely jó például szolgálhat a különböző népcsoportok békés együttélésére, valamint az egymás tiszteletben tartására, a kölcsönös elfogadásra. Magyarok, szászok, románok, és még sorolhatnánk azokat az etnikumokat, melyek gazdagították Erdély és ezáltal évszázadokon keresztül hazánk történelmét, kultúráját is. Azonban, hogy a békés együttélés lehetősége a jövőben is megmaradjon, és a régióban rejlő értékek tovább is gazdagíthassák Erdély földjét, fontos, hogy hazánkban és a világ más térségeiben is felismerjék és megértsék Erdély történelméből fakadó lényegi mivoltát. E célt szolgálja a 2021-ben készült Erdély Ég és föld között című négyrészes ismeretterjesztő sorozat, melynek rendezői változatát láthatták azok, akik február 1-én ellátogattak az MCC győri képzési központjába. A film megtekintését követő pódiumbeszélgetés keretében pedig feltárultak a film készítésének titkai, valamint Erdély csodás világa. Az eseményen több mint százhúsz érdeklődő vett részt, akik az előadóknak az eseményt követően személyesen is feltehették kérdéseiket, megfogalmazhatták észrevételeiket.

barany-krisztian-barko-agoston-gyori-mcc

A film a Gyergyói-medencéből indulva bemutatta a székelység történelmi emlékeit, páratlan népszokásait. Az egykori székely székek világa még fel-felelevenedik az építészeti emlékekben, a néphagyományokban, azonban fontos, hogy ezek megőrződjenek a következő generációk számára is. A film során megfogalmazódik, hogy az erdélyi magyarság megmaradásának egyetlen záloga a magyar nyelvű oktatás biztosítása és a magyar közösségek életben tartása. Így a fiatalok identitásában is megmarad az erdélyiség, a magyarsághoz való tartozás élménye. A pódiumbeszélgetés során Bárány Krisztián, a film rendezője és forgatókönyvírója, valamint Barkó Ágoston bencés szerzetes, gimnáziumi tanár kifejtették, hogy a legfontosabb, hogy az erdélyi népek megismerjék egymást, és ezáltal egymás kultúráját tiszteletben tartva, békében éljenek egymás között. A 21. században már nem a nacionalizmus által fűtött politikáknak kell az uralkodóvá lenniük, hanem az egymás elismerésén alapuló közös fejlődésnek, gazdagodásnak. Ehhez azonban szükséges a magyar fiatalok helyes nevelése és tanítása, valamint az Erdéllyel kapcsolatos ismereteik bővítése, melyek magyar identitásuk megfelelő alakítását teszik lehetővé.

barany-krisztian-barko-agoston-gyori-mcc

Az MCC győri központja hétről hétre kínál izgalmas szakmai programokat az érdeklődők számára. 2023. február 8-án, 17.00 órakor kerül sor a következő rendezvényre, melynek során Stephen Sholl, az MCC Visiting fellow-ja, illetve Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese fognak beszélgetni Magyarország a CIA nagyítóján keresztül – Hidegháborús akták feltárása címmel.

2023.02.08