Angyalkóró

Kiállítás a Soproni Petőfi Színházban

Angyalkóró címmel Gerencsér Pán Tamás grafikusművész tárlata nyílik meg a Soproni Petőfi Színházban február 28-án, szombaton a Zene, New York, Szerelem című, este 19 órakor kezdődő előadás szünetében. A március 30-ig látható kiállítás anyagát Szekeres Kriszta mozgóképíró ajánlja a látogatók figyelmébe.

A soproni Gerencsér Pán Tamás – aki számos sokszorosító grafikai eljárásban kipróbálta magát a monotípiától a linómetszetig – mesterei többek között Pinke Miklós és Tolvaly Ernő festőművészek voltak

A művész jó ideje természetes anyagokból építkező, kollázs alapú képeire akvarellel fest, de gyakran bele is rajzol. Többrétegű, a hagyományos két dimenzióból kilépő alkotásainak egy részét versek ihlették, de a néprajzi gyökerű gyerekmondókák is gyakori kiinduló pontjai nem ritkán szakrális jellegű műveinek. Tipográfiai elemeket is gyakran alkalmazó applikációin a betűkből álló versszak és szótöredékek kompozíciós elemekké lényegülnek. Miközben képei többnyire nonfiguratívak, ugyanakkor mégis a régmúltba varázsolnak, s miként a muzsikában a világzene, úgy hordozzák magukban az ősit, sajátos szintézisét adva az organikus és az absztrakt irányzatoknak.

Gerencsér Pán Tamás tagja a Művészeti Alapnak (MAOE), munkái megtalálhatók az országhatárokon túl is, többek között Ausztriában, Svájcban és az Egyesült Államokban. Miközben tervezőgrafikusként távol maradt mindennemű képzőművészeti nyilvánosságtól, felhagyott a szitanyomással, és a fotózással is véglegesen szakított, ugyanakkor alkotóművészi munkásságának szüneteltetése csak látszólagos volt, közel két évtized hallgatása után ugyanis egy régóta készülő anyaggal jelentkezett, melyet 2012 nyarán mutatott be a Kogart Galériához tartozó Sopronbánfalvi Kolostorban. Az Angyalkóró című tárlat ezt követően a Scheffer Galériában Budapesten, és a Festők Városának meghívására Kaposváron is látható volt. Sopron városa 2013-ban a Festőteremben rendezett kiállítást alkotásaiból. A tárlat kurátora Wehner Tibor volt, majd ez az anyag ugyanebben az évben Székesfehérváron is vendégeskedett.

A szombati premierhez és kiállításhoz kapcsolódó borkóstolást a Taschner Bor és Pezsgőház biztosítja.

Varga Róbert
Soproni Petőfi Színház

2015.02.25