Rockéletrajzok magyarul: Bono, Dave Grohl, Chris Cornell


bono-dave-grohl-chris-cornell-konyv

Az elmúlt évtizedek rockzenéjét meghatározó három kiemelkedő rockzenészről, énekesről, Bonóról, Dave Grohlról és Chris Cornellről is életrajzi kötet jelent meg magyarul a múlt év végén.

A U2 frontembere, Bono Surrender – 40 dal, egy történet című könyve az Open Books, Dave Grohl (Foo Fighters, ex-Nirvana) A történetmondó című önéletrajza a Trubadúr Kiadó, az öt éve elhunyt Soundgarden-énekes, Chris Cornell életét bemutató Rohadtul isteni pedig a Cser Kiadó gondozásában jelent meg.

Bono (született Paul David Hewson) első könyvének negyven fejezetét U2-dalok címei adják, amelyek személyes best of-ként is felfoghatóak. Az énekes őszinte visszatekintésében feltárulnak a dublini gyerekkor emlékei, a tinibandából stadionokat megtöltő világhírű rockegyüttes, a U2 felemelkedésének stációi és a sztár belső vívódásai. Valamint olvashatunk az énekes ír aktivistaként átélt időszakairól, az emberi jogok és a társadalmi igazságosság érdekében tett erőfeszítéseiről is. A Surrender című könyv mégis elsősorban szerelmi vallomás feleségének, Alinak, akit azon a héten hívott először randevúra, amikor a U2 próbálni kezdett. A Dési András György által fordított könyvet Bono rajzai és egy nem szokványos fotómontázs-melléklet teszi teljessé.

Napjaink igazi rock szupersztárja Dave Grohl is, aki A történetmondó – Emlékek életről és zenéről címmmel írt önéletrajzot. A Nirvana egykori dobosából a Foo Fighters frontemberévé vált zenész közvetlen hangon idézi fel karrierje és civil élete főbb állomásait. Sztori sztori hátán, ezekhez Grohl többször kapcsolja tanulságként filmes élményeit. Szembesülhetünk ugyanakkor a rocker komolyabb, önelemző arcával is, amikor félelmeiről, fájdalmairól, veszteségeiről ír, például Kurt Cobain haláláról, vagy amikor 2015-ben egy göteborgi koncerten lezuhant a színpadról és összetörte magát. A tizenötszörös Grammy-díjas Dave Grohl könyve tavaly jelent meg az Egyesült Államokban (a magyar fordítás Pritz Péter munkája), a Foo Fighters dobosa, Taylor Hawkins pedig idén halt meg – a zenekar története talán mégis folytatódik.

Chris Cornell, a Soundgarden és az Audioslave énekes-dalszerzője 52 évesen követett el öngyilkosságot 2017-ben. A Draveczki-Ury Ádám fordításában magyarul is megjelent Rohadtul isteni című könyv Cornell életének története. A mélyről induló, majd generációja egyik ünnepelt rocksztárjává és szószólójává vált előadó életét a seattle-i rockújságíró, Corbin Reiff mutatja be az őt jól ismerők és a vele együtt dolgozók közreműködésével, a Chris Cornell-lel készült korabeli interjúkkal kiegészítve.

Forrás: MTI

2023.01.13