Ábrahám Pál Bál a Savoyban című operettjének ősbemutatója

ZENE a napon: 1932. december 23. ‒ oszem írása

alpar-gitta

90 évvel ezelőtt, 1932. december 23-án tartották a berlini Metropol Színházban Ábrahám Pál (1892-1960) Ball im Savoy (Bál a Savoyban) című háromfelvonásos revüoperettjének ősbemutatóját. A szövegkönyvet a korszak két neves librettistája írta, a dialógusokat Alfred Grünwald (1884-1951), a dalokat Fritz Löhner-Beda (1883-1942). A történet 1930-ban játszódik Velencében és Nizzában.

Ábrahám Pál 1930-ban Viktória című operettjének mindent elsöprő nemzetközi sikerét követően, Erich Pommer, az UFA német filmgyár producerének hívására Berlinbe költözött. Következő operettjét 1931. július 24-én már Németországban mutatták be, a lipcsei Neues Theaterben csendültek fel először Die Blume von Hawaii (Hawaii rózsája) dallamai. Ennek szövegkönyvét már Grünwald és Löhner-Beda írták.

A Ball im Savoy ősbemutatóján maga Ábrahám Pál vezényelt, az előadást Alfred Rotter rendező, producer állította színpadra. A premier igazi társadalmi eseménynek bizonyult, aki Berlinben igazán számított, mind ott volt. A politikai élet ráadásul magas szinten képviseltette magát, többek között Kurt von Schleicher kancellár és elődje, Franz von Papen is jelen volt. Az operett óriási sikert aratott, a történet és a muzsika mellett köszönhetően a remek színészeknek, köztük több magyar sztárnak is. Madeleine-t a pályáját opera-énekesnőként kezdő Alpár Gitta (1903-1991, a képen), Aristide-t Arthur Schröder (1892-1986) német színész, Daisyt Bársony Rózsi (1909-1977) színésznő, Musztafa beyt Dénes Oszkár (1891-1950) színész, Tangolitát a népszerű német énekesnő, Trude Berliner (1904-1977) alakította. A sok magyar színész szereplése miatt az ősbemutatót követően egy német kritikus meg is jegyezte, hogy „Jó, hogy nem kértek magyar vízumot a közönségtől”.

Ábrahám Pál az 1930-as évek elején a legkeresettebb zeneszerzőnek számított, „a 20. századi operett egyik megújítójaként tartják számon, aki sikerrel ötvözte a hagyományos bécsi operettet, a jazz és a revü elemeit”, képes volt „az andalító muzsikát tüzes jazzritmusokkal elegyíteni”. Az utókor pedig a Bál a Savoyban című operettjére az ún. berlini operett legjelentősebb alkotásaként tekint. A Viktóriát, a Hawaii rózsáját és a Bál a Savoybant az ősbemutatókat követően Európa-szerte játszották. (És játsszák, utóbbi látható volt például 2017-ben a Győri Nemzeti Színházban is.)

1933. január 30-án azonban Adolf Hitlert nevezték ki birodalmi kancellárrá. Ez kettétörte a zsidó származású Ábrahám Pál fényesen induló karrierjét is. Először csak Németországból kellett elmenekülnie, végül a nemzetiszocializmus térnyerése miatt már Európában sem maradhatott. Három operettjének mindent elsöprő sikerét soha többé nem tudta megismételni, az üldöztetés és a későbbi mellőzöttség egészségét is megviselte.

oszem

Felhasznált irodalom: Winkler Gábor: Operett 1.; Winkler Gábor: A magyar operett; Jászay Tamás: Viktória : Ábrahám Pál operettje; wikipedia; a berlini Komische Oper programfüzete a Ball in Savoy előadásához

A kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2022.12.23