Befejeződött a Dűne 2. forgatása, Spielber lánya mozifilmet rendez, Tarr Béla életműdíjat kapott

Három filmes hír a nagyvilágból

timothee-chalamet-steven-spielberg-tarr-bela

Befejeződött a Dűne 2. forgatása: erről közölt képet az Instagramján a film főszereplője, Timothée Chalamet. A Paul Atreidest alakító színész egy olyan fotót töltött fel, amelyen sivatagi környezetben látható apja, Marc Chalamet társaságában, és azt írta, hogy a film már „dobozban van” ‒ számolt be róla a deadline.com.

Denis Villeneuve júliusban kezdte a Dűne folytatásának forgatását. A felvételek helyszínei között szerepelt Budapest, Abu-Dzabi, Jordánia és Olaszország is. A második részben a szereposztáshoz Florence Pugh, Léa Seydoux, Christopher Walken, Austin Butler és Souheila Yacoub is csatlakozott. De az eredeti szereplőgárda is visszatért a filmben: köztük Timothée Chalamet, Zendaya, Rebecca Ferguson, Josh Brolin, Dave Bautista, Charlotte Rampling, Stellan Skarsgård, Javier Bardem és Stephen McKinley Henderson.

A Warner Bros. és a Legendary Entertainment által közölt szinopszis szerint a folytatásban Paul Atreides összefog a fremenekkel, hogy bosszút álljon családjáért, de választania kell szerelme és az univerzum megmentése között, mivel a szörnyű jövőt csak ő látja előre. A márciusban megrendezett 94. Oscar-díjátadón a Dűne hat kategóriában lett díjazott, köztük díszletberendezője, Sipos Zsuzsanna, Patrice Vermette látványtervezővel együtt kapott Oscar-szobrot a legjobb produkciós tervezés kategóriában. A Dűne 2. című sci-fi bemutatóját 2023. november 3-ra tűzték ki.

Első nagyjátékfilmje megrendezésére készül Destry Allyn Spielberg, Steven Spielberg lánya, aki egy rövidfilmjével már felhívta magára a figyelmet a tavalyi New York-i Tribeca Filmfesztiválon. A Four Assassins (And A Funeral) című film forgatókönyvét Ryan Hooper írta. A deadline.com cikke szerint a filmet úgy lehet elképzelni, mintha a Kingsman, a Tőrbe ejtve és az Utódlás találkozna egymással. Tavaly debütált Allyn Spielberg The Right Way című rövidfilmje, ami Owen King szkriptjéből született. De Spielberg lánya korábban színésznőként is kipróbálta magát: szerepelt Paul Thomas Anderson Licorice Pizza című filmjében és az Ez minden, amit tudok című minisorozat egy epizódjában is.

A Thunder Road produkciós vállalat, amely felkérte a rendezésre, közleményében arról írt, hogy Destry Allyn Spielberg rövidfilmje meggyőzte őket a tehetségéről, és úgy vélik, a Four Assassins tökéletes választás lesz számára, amellyel megmutathatja egyéni hangját is, és új filmkészítőként jelentkezhet be az akciófilmesek elitjébe. A szereplőválogatás már folyik, a forgatás pedig 2023 első felében már el is kezdődhet Nagy-Britanniában. A Thunder Road legismertebb produkciója a John Wick-sorozat. Náluk készíti első, Monkey Man című rendezését Dev Patel is.

Életműdíjat kapott Tarr Béla filmrendező a 27. Keralai Nemzetközi Filmfesztiválon, aki személyesen vette át az elismerést az indiai filmmustrán. A december 6. és 16. között zajlott idei programban, a Tarr Béla melankolikus világai című válogatásban a Családi tűzfészek, a Szabadgyalog, a Kárhozat, a Werckmeister harmóniák, A londoni férfi és A torinói ló című filmjeit is láthatta a közönség.

A fesztivál méltatása szerint az 1955-ben született Tarr Béla, aki „az emberi létről alkotott egyedülálló filozófiai és költői megközelítéseiről ismert”, a világ filmművészetének egyik legelismertebb alkotója, filmjeit szenvedélyes rajongótábor követi. Filmes életművét bemutatva írták, hogy rendezőként a Családi tűzfészek című filmmel debütált 1977-ben. Pályafutásának kezdetén hétköznapi emberekről szóló hétköznapi történeteket mesélt, gyakran a cinema vérité stílusában. A következő évtizedben stílusa és témái is változtak. Életművéből kiemelték az Őszi almanach (1984), a Kárhozat (1988), a Sátántangó (1994) és a Werckmeister harmóniák (2000) című alkotásait, és megemlítették, hogy A londoni férfi című filmje 2007-ben a Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjában szerepelt, és a közönség, valamint a kritikusok széles körű elismerését is kivívta.

Tarr filmjei a kétértelműségükkel is lenyűgöznek, mivel a nyugati civilizáció végének és az elpusztított természet bosszújának allegóriáiként is értelmezhetők” ‒ fogalmaztak a szervezők a fesztivál honlapján. A rendező 2011-es A torinói ló című filmje után jelentette be, hogy nem készít több nagyjátékfilmet – idézték fel. 2013 februárjában filmiskolát indított Szarajevóban, 2017-ben pedig Till the End of the World címmel mutatta be filmes installációját Amszterdamban.

A fesztivál honlapja szerint a Keralai Nemzetközi Filmfesztivált (IFFK) 1996 óta rendezik meg India Kerala államának székhelyén, Tiruvanántapuramban. Az IFFK világ filmművészetére kitekintő szekciójában Baranyi Gábor Benő Zanox – Kockázatok és mellékhatások című filmje és Fazakas Péter A játszma című filmje is bemutatkozott.

Forrás: MTI

A képek a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép; 3. kép.

2022.12.27