Komédiás beszélgetések – Találkozás Sík Frida színművésszel

Bári Edit írása

sik-frida

Hosszabb lélegzetvételnyi szünet után a „Színházat mindenkinek” elnevezésű csoport tagjai végre ismét találkozhattak egy művésszel, akit estéről estére láthatunk a Győri Nemzeti Színház színpadán: december 11-én kora délután a Komédiás Étteremben Sík Frida volt a meghívott vendég.

Mindig izgalmas egy ilyen összejövetel, és nemcsak azért, mert egy kávé vagy limonádé mellett nagyon fesztelen, vidám csevegés folyik, hanem mert a színházi világ két fontos szereplője találkozik, akik bizony ennek a varázslatos univerzumnak az ellentétes oldalán állnak. Mi, nézők, esetleg rajongók látjuk a csillogást, a sikert, a tapsot, míg a „deszkákon” állók tudják azt, amibe mi a nézőtéren bele sem gondolunk: mennyi munka, energia kell ahhoz, hogy egy előadás a színpadon bemutatásra kerüljön.

Sík Frida 1987. július 5-én született Győrött, és igazi lokálpatriótaként a Győri Nemzeti Színház művésze lett. Na de hogyan is kezdődött? 12 évesen ragadta magával a színház varázsa, amikor a nézőtéren ülve ámulattal leste a Hair című világhírű musicalt. Színházi élményeit a gimnáziumi évek alatt gazdagította, miután 14 évesen tagja lett a Győri Nemzeti Színház Stúdiójának, így 2000 és 2006 között nemcsak stúdiós, hanem a színház csoportos szereplője (ensemble) is volt.

Hogy egy álom valóra válhasson, édesapja segítségével és támogatásával Gór Nagy Mária Színitanodájának növendéke lett. Közben folyamatosan képezte magát, így a színészmesterség mellett magyar-angol műveltségterületű pedagógusként, drámapedagógusként és a győri Stúdiósok kiscsoportjának vezetőjeként folyamatosan foglalkozik gyerekekkel, fiatal tehetségekkel.

Természetesen – ahogy mindig is – csemegéztünk vidám és kevésbé vidám színházi életképekből, szó esett szerepekről, előadásokról, kollégákról. Frida 2009 óta a Győri Nemzeti Színház tagja, ő maga így nyilatkozik erről: „Szülővárosom színházának deszkáin állni és a győri gyerekeket támogatni nagy boldogság számomra. Ezekből a boldog pillanatokból táplálkozva képzem magam folyamatosan…” Ebből az ars poeticából is kiolvasható, hogy Frida számára emberként és drámapedagógusként nagyon fontos a gyermekek segítése, nevelése, lelki egészségük, esetleges pszichés sérüléseik kezelése.

Frida személyében egy emoncionális, empatikus embert ismertünk meg, aki kellő humorral, szakmai alázattal áll estéről estére a nézők elé. Büszke édesanyaként ugyan nem kis kihívás, de igyekszik egyensúlyt tartani a színpadi lét és a világ legnagyobb és egyben legnehezebb szerepe, az anyaság között.

Ezen kívül létezhet még álomszerep? A színésznő izgalmasnak találná A vágy villamosa című drámából Blanche DuBois megformálását. Szívből reméljük, hogy a győri közönség egyszer láthatja majd Sík Fridát ebben a szerepben is! Hosszú lenne felsorolni a 13 év alatt nyújtott alakításokat, szerepeket, melyekben élvezhettük a játékát. Jelenleg a Jakabak című szívmelengető mesedarabban, a Tom Sawyerben és két előadás erejéig A padlás című musicalben is láthatják őt a nézők.

Ezúttal sem maradt el a személyre szóló ajándék, és már-már könnyeket csalt az ember szemébe az a meghatottság, amellyel a művésznő ezt a kedvességet fogadta. A színházrajongók csoportjának mindig nagy öröm és – legyünk őszinték – talán elégtétel is, mikor a meghívott vendég szívesen van együtt rajongóival. Köszönjük Sík Fridának az együtt töltött, vidám, néha „világot megváltó” közel két órát.

Bári Edit
Fotók: Sopronyiné Kovács Anna

2022.12.14