Film készül egy világhírű magyar kaszkadőrről, valamint az első női képviselőkről is


kethly-anna-ban-antal-fortepan

A magyar parlament két első női képviselője, Slachta Margit és Kéthly Anna pályáját bemutató dokumentumfilm, valamint Piroch Gábor, a világhírű magyar kaszkadőr gyermekkorát felvillantó rövidfilm gyártását támogatja a Nemzeti Filmintézet.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) több mint 2 éve nyújt támogatást a televíziós bemutatásra és streaming szolgáltatásra készülő alkotásokra pályázati úton. A teljes magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységéért felelős szervezet elkötelezett abban, hogy a mozifilmek mellett tartalmas, kulturális értéket teremtő és a nézők számára különleges élményt nyújtó televíziós alkotások is készüljenek. A Televíziós Döntőbizottság novemberi ülésén egy dokumentumfilmnek és egy kisjátékfilmnek szavazott meg gyártási támogatást.

Piroch Gábor a város legrosszabb gyerekéből a világ egyik legjobb kaszkadőre lett. A Titanic, a Die Hard – Drágán add az életed, a Trója, a Z világháború és számtalan további magyar és nemzetközi produkció kaszkadőre gyermekkorának egyik legérdekesebb történetét mutatja be az általa rendezett Égig érő álmok című kisjátékfilmben.

Slachta Margit és Kéthly Anna a XX. század meghatározó magyar politikusai voltak. A parlament két első női képviselője a két világháború közötti viharos politikai helyzetben, a német megszállás és a szovjet uralom idején is bátran kiálltak elveik mellett. Novák Tamás Hősnők című fikciós ismeretterjesztő filmjében a két rendkívüli politikus életét és munkásságát mutatja be. (A képen az Arlberg Orient Express látható a Keleti pályaudvaron 1947-ben: balra az ablakban Bán Antal iparügyi miniszter és Kéthly Anna, a nemzetgyűlés alelnöke, akik konferenciára utaznak Zürichbe.)

Az elmúlt időszakban mintegy száz izgalmas, hiánypótló alkotás készült el a legkülönbözőbb műfajokban, köztük A bereki ember Fekete Istvánról, az Aki legyőzte az időt a legidősebb élő olimpikon Keleti Ágnesről, A maga természete szerint és szabadon Szilvássy Carola életútjáról, a Bereményi kalapja korszakos írónkról, Bereményi Gézáról, Az énekesnő Szűcs Sándor focista és Kovács Erzsi énekesnő szerelmének tragikus történetéről, a Digitális valóság az okoseszközök hatásairól, az Egy mindenkiért Szilágyi Áron kardvívó bajnok olimpikonról, a Frici és Aranka a Karinthyak korszakáról, a Jankovicsok Jankovics Marcell családtörténetéről vagy a Volt egyszer egy képregény a magyar képregénykultúra történetéről, valamint számos családi animációs sorozat a legfiatalabb mozgókép nézőknek.

Nemzeti Filmintézet

A kép a Fortepan.hu gyűjteményéből származik, pontos lelőhelye itt található: FOTO: FORTEPAN / Adományozó: Berkó Pál.

2022.12.19