Ajándékozási kultúránk megreformálása: kreativitás és fenntarthatóság

Szabados Éva interjúja Szalkai Zsófiával, a Csiriboo megálmodójával

csiriboo-csapat

A Csiriboo egy ingyenesen használható weboldal, amely az egész nagycsaládnak szóló online kívánságlista. Az alkalmazás egy gyakorlati segítség abban, hogy a szülők a lehető legegyszerűbben kommunikálni tudják a rokonság felé, hogy mi az, amire valóban szükségük van.

A Csiriboo elnyerte az Amerikai Nagykövetség AWE vállalkozó nőket támogató programjának ösztöndíját, többek között a fenntarthatósági szempontok alapján. A pályázaton 40 projekt indult, és közel féléves képzés és tervezés után ötöt találtak támogatásra méltónak közülük. Beszélgetőpartnerem Szalkai Zsófia, a weboldal megálmodója, angoltanár, kétgyermekes anyuka volt.

Hogyan született meg az online ajándéklista ötlete?

Számomra nagyon fontos a hulladékminimalizáló életmód és az ezzel járó tudatos, minimalista fogyasztás. Amikor anyuka lettem, a gyerekeimnek is egy természetes, egyszerű, kreativitást és fantáziát kibontakoztató környezetet szerettem volna teremteni. A rokonság nem ismerte ezt a szemléletet. Mivel úgy tapasztaltam, hogy sok feszültség adódik abból, hogy nem egyezik meg a szülők ízlése vagy nevelési szemlélete a rokonokéval, ezért ötletekkel készültem nekik ünnepek előtt. Így elkerültük, hogy sok játék a kukában – jobb esetben adománycsomagban – kössön ki. Azután eszembe jutott, hogy a mi családunkban bevált megoldást egy weboldallal lehetne terjeszteni. A kívánságlista angolszász országokban elterjedt szokás, ott több nagy üzlet is foglalkozik ilyen szolgáltatással, illetve több olyan weboldal is létezik, mint a miénk.

Hogyan fogalmaznád meg a Csiriboo küldetését?

Egyrészt szeretnénk egy hidat képzeni a rokonok között azzal, hogy jobban megismerhessék a megajándékozott ízlését, vágyait, szükségleteit. Ezzel párhuzamosan szeretnénk csökkenteni a sablonajándékok, a nem szívesen fogadott, rossz minőségű kacatok fogyasztását.
Másrészt szeretnénk megkönnyíteni az ajándékozók dolgát, mert egy játékboltban több ezer termék közül lehet választani. Így szinte lehetetlen vállalkozás egy távolabbi rokon számára, hogy olyan ajándékot válasszon, ami megfelel a gyermek fejlettségének, a szülők nevelési elveinek, jó minőségű, és még nincs meg a családnak.
Harmadrészt van egy olyan missziónk, hogy minőségi, magyar kézművesek vagy gyermektermékeket forgalmazó kereskedők megjelenhessenek az oldalon, és így több vásárlás érkezzen a hazai kiskereskedőkhöz, mint a tömegtermékeket gyártó multicégekhez.
A legfontosabb víziónk pedig az, hogy egy olyan ajándékozási kultúrát – és ezzel együtt a hétköznapi fogyasztásunkat is górcső alá vevő gondolkodásmódot – alakítsunk ki, ami a mennyiség helyett a minőségre, a személyességre és a tudatosságra helyezi a hangsúlyt.

gyerek-fajatekSzerinted milyen ajándékok a leghasznosabbak a bölcsis, az ovis és a kisiskolás korosztálynak?

Ez azért nehéz kérdés, mert nálunk a gyerekek legszívesebben az általuk gyűjtött termésekkel, háztartási eszközökkel és a kanapé párnáival játszanak. Szokás is viccesen mondani, hogy az ajándékból a gyerekek sokszor a doboznak örülnek legjobban. Ennek ellenére mégis úgy érezzük – érezteti velünk a játékipar –, hogy szükséges mindennek a miniatűr, élethű másolatát megvásárolni a gyerekeknek.
Én úgy gondolom – pedagógiai és pszichológiai tanulmányaim és olvasmányaim által megerősítve –, hogy a kisgyerekeknek minél egyszerűbb, nyílt végű játékokra van szükségük. Ez azt jelenti, hogy ahelyett, hogy egy műanyag kishűtőt vennénk műanyag salátával és sült csirkével, egy fadobozzal, üveggolyókkal vagy építőkockákkal sokkal több mindent lehet játszani, melyek közül egy a hűtő, salátával és sült csirkével.
Féléves kortól másfél éves korig azt ajánlanám, hogy minél többféle anyaggal, textúrával, formával és különböző súlyú és hőmérsékletű tárgyakkal vegyük körül a gyerekeket. Ebben az időszakban jó ajándék lehet egy selyemkendő vagy egy nagy fagolyó (morzsolgató), egy horgolt babzsák, egy fém kisfazék, egy egyszerű formabedobó, vagy egy kerekes-tologatós játék.
Másfél éves kortól egy építőkocka készlet (fa vagy kő), fakavicsok vagy faállatok is jó ajándékok lehetnek. Ezek hosszú évekig ki tudják szolgálni a gyerekeket. Ebben a korban kezdődnek el a szerepjátékok: a babázás, főzés, szerelés. Ezekhez, mivel a gyerekek végtelenül kreatívak, sokszor teljesen megfelelnek nekik a már meglévő tárgyak. Persze azért jó ajándék lehet egy kis fazékkészlet, fakanál, játékszerszámok vagy egy szép baba. (Fiúknak és lányoknak egyaránt.)
Óvodáskorúak számára a nagymozgásos játékok kellékeit tudom ajánlani (tornagyűrű, varázspalló, körlaphinta), és a kreatív alkotáshoz szükséges eszközöket (gyurma, méhviasz kréta).
Iskolás kortól pedig a korosztálynak megfelelő gondolkodást, tudományos érdeklődést fejlesztő játékokat, bonyolultabb építőket javaslom.

Az ajándékötletek menüpontban környezettudatos hazai kisvállalkozások termékeivel találkozhatunk. Hogyan kerülhet be ebbe a válogatásba egy-egy játék vagy egyéb árucikk?

Ez a funkció még gyerekcipőben jár, egyelőre személyes beszélgetés, a termékek átvizsgálása és a szükséges tanúsítványok alapján kerültek be termékek az ajánlataink közé. Hasonló szemléletű készítő vagy kereskedők jelentkezését szívesen fogadjuk az info@csiriboo.hu e-mail-címen.

Két gyermeketek van, egy óvodás kislány és egy két és féléves kisfiú. Milyen ajándékokkal szeretnétek meglepni őket karácsonyra?

Mászóköveket fogunk felszerelni nekik az egyik falra – biztonságos magasságba –, mert nagyon szeretnek mozogni és falat mászni. Ezenkívül a férjem az óvodából ellesett deszka építőt készíti el nekik (kb. 1 méteres deszkákból). Kapnak még hangszereket, könyveket, kooperatív társasjátékot, rönkszállító kisautót és a lányom a kedvenc játékcicája számára egy fonott kosarat.

A Csiriboo weboldal mögött álló csapat tagjai: Szalkai Zsófia, Szalkai Fanni marketingmenedzser, Szabó Viktória fordító-tolmács (UX design) és Fórizs Botond szoftverfejlesztő, aki a terveket az online térben megvalósította.

Szabados Éva

2022.12.09