XXII. Nemzetközti Magyar Fotószalon

Kiállításmegnyitó a győri VOKE galériában

nemzetkozti-magyar-fotoszalon

A győri Arany János Művelődési Ház (VOKE) galériájában nyílt meg 2022. december 2-án egy rendkívül érdekes fotókiállítás a jubileumi XXII. Nemzetközti Magyar Fotószalon válogatott fotóiból a fényképezés helyi barátai és érdeklődők előtt.

Reichardt Laura, a VOKE munkatársa üdvözölte a jelenlévőket, majd Vértes Kornél DreamCorner42 elektromos hegedűjével és változatos elektromos effektjeivel különleges hangulatba varázsolta a termet. Stanka Renáta, a Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karának hallgatója pedig verseket mondott (felkészítő tanár Süveges Jusztínia).

A kiállítást Fekete Tamás, a MFVSZ elnökségi tagja, a Pannon/Dunántúli régióbeli alelnöke nyitotta meg az alábbi szavakkal:

„Örömmel üdvözlöm Önöket a Magyar Fotóművészek Világszövetsége XXII. jubileumi kiállításán. Jubileumi, mert szövetségünket 20 évvel ezelőtt alapította 27 lelkes fotográfus, fotóművész. Azóta tagságunk kilenc országból 182 főre bővült. Fotóművész tagjaink rendszeresen és eredményesen vesznek részt hazai és nemzetközi fotópályázatokon, fotószalonokon. Többségünk a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség (FIAP) diplomás fotóművésze, néhányan a legmagasabb, gyémánt fokozatú elismerést is megszerezték.

Alapításkori célkitűzéseinknek megfelelően képviseljük az anyaországi és határon túli, Kárpát-medencei magyar vagy magyar identitású tagjaink érdekeit, elősegítjük fotóművészi tevékenységüket, szakmai ismereteik bővítését, alkotásaik minél több helyen, kiállításokon, médiában vagy a virtuális térben történő bemutatását. Kiemelkedően fontosnak tartjuk a magyar identitás megőrzését, a nemzeti hagyományok ápolását, képi megjelenítését. Ami összeköti tagjainkat, az a magyar nyelv, közös történelmünk, kultúránk, a hasonló társadalmi körülmények. Fotóművész tagjaink érzéseiket, gondolataikat a képi megjelenítés eszközeivel fejezik ki, mondják el.

Rendszeresek hazai és külföldi kiállításaink (Budapest, Bonyhád, Komarno, Levice – Léva, Szentgotthárd, Újpest). Volt kiállításunk Franciaországban, Belgrádban, Újvidéken. A mostani győri kiállítási anyagot januárban Szombathelyen, tavasszal Pécsen mutatjuk be.

A jubileumi XXII. Nemzetközti Magyar Fotószalonra 7 országból 147 fotográfus küldte el 1617 alkotását. Az öt kategóriában (Általános, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója, Mit jelent magyarnak lenni, Természet, Kárpát-medence tájai, Archaikus) nevezett alkotásokból független zsűri válogatott ki egy 160 fotóból álló kiállítási kollekciót, melyből itt a falakon 45 db látható. Az erdélyi, felvidéki, alföldi, közép-magyarországi, pannon-dunántúli régiókban bemutatott kiállítási anyag mindegyike tartalmazza a díjnyertes képeket és a régióban élő fotográfusaink alkotásait.

Nyugodtan mondhatom, amit itt a falakon látnak, az maga a kortárs magyar (amatőr) fotóművészet. Amatőrnek csak azért nevezem, mert az alkotók többsége műkedvelő, nem a fotózás biztosít megélhetést számukra. Képeik viszont művészi, esztétikai és technikai szempontból is professzionálisak, amiről meggyőződhetnek a kiállítás megtekintésekor.

Végül szeretném megköszönni a VOKE Arany János Művelődési Ház vezetőjének, Fülöp Péternek és kollégáinak, továbbá Virág Lajos fotóművész barátomnak a kiállítás megrendezéséhez nyújtott segítségüket.

Befejezésképpen javaslom önöknek, nézzük meg közösen a kiállított alkotásokat.”

A vendégek közt, a falakon függő gyönyörű alkotások alatt felszabadult beszélgetések is kialakultak, körülfogva a rendkívül közvetlen és barátságos Fekete Tamást.

A kiállítás 2023. január 16-ig tekinthető meg naponta 10-17 óra között (Szárnyaskerék épülete, 9021 Győr, Révai u. 5-10.).

Molnár György művészetbarát
a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2022.12.07