Hajdu Szabolcs főszereplésével forog a Minden rendben


minden-rendben-film-werk

A Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjának támogatásával elkezdődött Sós Bálint Dániel Minden rendben című első mozifilmjének forgatása. A súlyos morális dilemmába keveredő apa drámájának főszerepében a 2017-ben az év filmművészének megválasztott Hajdu Szabolcs lesz látható.

A Minden rendben tragédia egy apáról, aki súlyos morális dilemmába keveredik. Az egyetlen szemtanúja lesz egy súlyos balesetnek, amit kisfia okoz, és döntenie kell: vállalja az igazság terhét és a fia életét romokba döntő retorziót, vagy hazudja el a tettet, ami viszont a fiú lelkivilágát torzítja el egy életre? Apai ösztönei az utóbbiba hajszolják bele, ám a hazugság egyre nagyobb áldozatokkal jár. A pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve – ezt a gondolatot boncolgatja a film, olyan morálisan ambivalens szituációkon keresztül, melyek a nézők szilárdnak hitt meggyőződéseit is felkavarják.

Ez a film a színészeké. Az érzelgős kirohanások helyett árulkodó gesztusok, a testbeszéd, a dialógusok sorai közt megbúvó mögöttes tartalom fedi fel a motivációkat, lelkiállapotokat. Csodálatos feladat lesz ezek feltárása a színészi gárdával. S hogy gyerekek is helyet kapnak a történetben, az különösen izgalmas feladat. Rengeteget forgattam gyerekekkel, bőven van benne gyakorlatom. Szeretek velük dolgozni, mert gyakran kiszámíthatatlanok, és ez váratlan és őszinte pillanatokat szülhet. Évek óta tartó töretlen lelkesedéssel várom, hogy ez a történet kiszabaduljon a fejemből, és bátran, szabadon, de céltudatosan létrehozhassam közösen egy lelkes és tapasztalt csapattal” – nyilatkozta Sós Bálint Dániel rendező, aki reklámfilmesként több mint száz alkotást tudhat maga mögött, és a Kinopravda rendezői kollektíva egyik alapító tagja. Első mozifilmje forgatókönyvét Nagy V. Gergővel közösen jegyzi, a film producere Farkas Ádám és Mártonffy Zoltán.

minden-rendben-film-werk

A Minden rendben főszereplője, Hajdu Szabolcs filmrendező (Fehér tenyér, Bibliothèque Pascal, Délibáb), aki filmszínészként már olyannyira bizonyította kivételes tehetségét, hogy az Ernelláék Farkaséknál című filmjében nyújtott alakításáért többek közt elnyerte a Karlovy Vary fesztiválon a legjobb színész díját. A filmben Sáfrány Ágoston, Zikkert Milán, Jakab-Aponyi Zonga gyermekszereplők mellett látható lesz még Háy Anna, Friedenthál Zoltán (Éden), Szamosi Zsófi (Mindenki, Egy nap, Terápia), Sodró Eliza (Toxikoma, Kék róka), Galambos Péter és Kardos Róbert is.

A 26 napos, főként budapesti forgatás helyszínei között lesz a Magyar Rádió régi épülete, a Libegő és a MOME, továbbá salgótarjáni és hévízi helyszínek is. Az operatőr M. Deák Kristóf, a látványtervező Takács Eszter, a vágó Gothár Márton, a gyártásvezető Kristóf Kata. A Minden rendben a CineSuper gyártásában készül, és a tervek szerint jövőre láthatják a mozinézők.

Nemzeti Filmintézet
Fotók: Kalicz Máté

2022.11.29