Bradley Cooper Spielberg remake-ben, Woody Allen franciául forgat, dokumentumfilm készült Keleti Ágnesről

Három filmes hír a nagyvilágból

bradley-cooper-woody-allen-keleti-agnes

A San Franciscó-i zsaru című 1968-as krimi nyomán forgatja Steven Spielberg új filmjét, melynek főszerepét Bradley Cooper kapta. A Variety.com felidézte, hogy az eredeti mozi címszerepét, Frank Bullitt nyomozót annak idején Steve McQueen alakította.

A Warner Bros. filmstúdióban készülő új produkció forgatókönyvét Josh Singer írja. A hollywoodi szaklap szerint Spielberg valószínűleg egészen másként meséli majd el Bullitt történetét. A Peter Yates által rendezett, Bullitt című eredeti filmben McQueennek egy besúgót kell védenie, hogy tanúskodhasson a maffia ellen. A besúgót azonban megölik, és Bullitt nyomozni kezd a halála ügyében. Az 1968-as alkotás arról volt híres, hogy a filmtörténet egyik legizgalmasabb autós üldözését rendezték meg benne, McQueen maga vezette a Ford Mustangot, amelyen több módosítást is elvégeztek a kaszkadőrjelenetekhez.

A négymillió dolláros költségvetésből forgatott film egyébként nagy sikert aratott a mozikban és a kritikusok körében is, a jegyeladásokból 42 millió dollár folyt be, és a legjobb vágásért Oscart is nyert. Az egyelőre cím nélküli Spielberg-filmben Bradley Cooper producerként is közreműködik. McQueen fia, Chad McQueen és unokája, Molly McQueen pedig executive producerként dolgozik a stábbal.

Spielberg A Fabelman család című, félig-meddig önéletrajzi elemeken alapuló legutóbbi filmjét november eleje óta játsszák az észak-amerikai mozik. Cooper pedig már a Leonard Bernstein világhírű karmesterről és zeneszerzőről szóló Maestro utómunkáin dolgozik, amelyet színészként, társforgatókönyvíróként, rendezőként és producerként is jegyez. A Maestro fejlesztésével Spielberg éveket töltött, ám miután megnézte Cooper Csillag születik című rendezői bemutatkozását, arra bátorította kollégáját, hogy vállalja el a film rendezését.

A francia közönségnek kíván köszönetet mondani Woody Allen első francia nyelvű filmjével, amelynek forgatását a héten fejezte be Párizsban. Az amerikai filmrendező ezt a Le Journal du Dimanche című francia hetilapnak adott interjúban mondta. Emlékeztetett arra, hogy a francia mozinézők az 1969-ben forgatott Fogd a pénzt és fuss! című vígjátéka óta szeretik és támogatják. „Amikor kísérletibb művekbe fogtam, ők jobban támogattak és bátorítottak, mint az amerikai közönség” ‒ hangsúlyozta.

New York már nem túl kellemes hely, boldogan szívom máshol a levegőt” ‒ fogalmazott a rendező, akinek az amerikai filmgyártás hátat fordított, amióta nevelt lánya, Dylan Farrow azzal vádolta meg, hogy gyerekkorában Woody Allen szexuálisan molesztálta. A rendező tagadja a vádakat, az ügyben két független vizsgálatot is lefolytattak még az 1990-es években, és Allen ellen soha nem emeltek vádat.

A 86 éves rendező először forgatott franciául, jóllehet a nyelvet nem beszéli. „Mindig is európai filmes akartam lenni, és a filmek többsége, amelyek kedvet adtak ehhez a szakmához, francia” ‒ mondta. „Tudom, hogy ez a film kevesebb bevételt fog hozni az Egyesült Államokban, mert a közönség ott nem szereti a feliratos filmeket” ‒ tette hozzá. Woody Allen úgy véli, nem baj, ha ezután a film után nem tud több nagyjátékfilmet forgatni, bár már a fejében van egy új forgatókönyv. Ez esetben színházban fog dolgozni, vagy pedig könyveket ír – mondta el. „Mindig találtam embereket, akik finanszírozták a filmjeimet, de mára ez is nehéz lett: a nézők otthon, az ágyukban néznek filmeket. Ez már nem olyan izgalmas.

Woody Allen Párizsban forgatott filmjének címe egyelőre nem ismert, az alkotás munkacíme WASP 22 (Woody Allen Secret Project). A főszerepeket Lou de Laâge, Melvil Poupaud, Niels Schneider és Valérie Lemercier alakítja. A rendező a történetről annyit árult el, hogy „egy krimiről van szó, egy komoly bűn és bűnhődés történetről, egy adag romantikával természetesen”.

December 8-án kerül a magyar mozikba az olimpiák történetének legeredményesebb magyar női sportolójáról, a világ legidősebb élő olimpiai bajnokáról, Keleti Ágnesről szóló portréfilm Aki legyőzte az időt címmel, Oláh Kata rendezésében. A torna sport kiemelkedő alakja 10 olimpiai éremmel a 20. században sporttörténetet írt. A dokumentumfilm Keleti Ágnes egy évét követi végig, a 100. születésnapjától a 101-ig, középpontjában sportoló hétköznapjai, visszaemlékezései állnak – tájékoztatott a filmet forgalmazó Budapest Film Zrt.

Keleti Ágnes rendkívüli életének mozaikjait a vele készült archív interjúk, naplójának részletei és intim beszélgetések adják a filmben, a gazdag anyagot kézzel rajzolt színes animációk egészítik ki. Megszólalnak a filmben a sportoló életének tanúi is, többek között volt tornász társa, fia és izraeli tanítványai. A film a vírusjárvány időszakában készült, így az elmúlt 100 év történelme mellett a napjainkat megnehezítő világjárvány is megjelenik benne, rámutatva arra: az egyedi élettörténetek adják ki a teljes egészet – olvasható a tájékoztatóban, amely szerint Keleti Ágnes életpályája egyedülálló erőről és küzdeni akarásról tanúskodik.

A portréfilmnek a premierje a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon volt, ahol megkapta a legjobb magyar filmnek járó FIPRESCI (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége) zsűri díját. Az országos bemutató előtt a portréfilmet műsorra tűzi a november 30. és december 4. között rendezendő 11. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál.

Keleti Ágnes 1921. január 9-én született Budapesten. Tizenhat éves korában kezdett el tornázni, 19 évesen nyerte első bajnokságát, 31 évesen szerezte első olimpiai aranyérmét, 35 évesen már 10 olimpiai érem birtokosa volt, majd 36 évesen kezdett új életet Izraelben. Nyolcvan éves korában választották a női sportolók nemzetközi hírességek csarnokának tagjává, 83 évesen tüntették ki a Nemzet Sportolója címmel, 95 évesen költözött vissza Magyarországra, 96 éves volt, amikor megkapta Izrael Állam díját, és 100 éves korában Budapest díszpolgára lett.

Forrás: MTI

A képek a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép; 3. kép.

2022.11.28