Firkafigurák és pacalények

Kreatív gyermekfoglalkozás a Református Tananyagfejlesztő Csoport ajánlásával – SzaSzi írása

paca-es-firka01

Újrahasznosítás és alkotás címmel került sor 2022. november 18-án a XXI. Győri Könyvszalon nyitó gyerekfoglalkozására pénteken a Mesesarokban. Az alcím elárulta, hogy kreatív ötletek a firkálástól akár az animációs film készítéséig is eljuttathatják a résztvevőket.

A rendhagyó rajzórát a Gondold újra, alkoss másképp! szerzője, Szabó-Nyulász Melinda vezette, aki nemcsak illusztrátor, animációs rendező, hanem tanár is. Jól bevált módszereit és kreativitásra ösztönző feladatait ezúttal a győri kisiskolások körében vetette be. A nagyon egyszerű feladatok – „Firkálj!” – először meghökkentették a Bartók iskola negyedikeseit: Semmi szabályos? Semmi jól átgondolt? Semmi megtervezett? Nincs struktúra? Csak egy firka? Ennyi? – így cikázhattak a kérdések a gyerekfejekben. Ugyan, ezt ki nem tudja?!

Az első firkák után sorjáztak a fantáziamozgató kérések: Láss meg benne valamilyen állatot! Alakítsd át hallá! Legyen belőle csiga! stb. Néhány perc elteltével a képzelet hajtóművei beindultak, már nem volt helye a kérdéseknek, viszont újabb és újabb érdekes alakok, meglepő firkafigurák születtek. Ezután következtek még csak a pacalények! Különösek, egyediek, sőt elképesztőek, olyanok, amin sokat lehet nevetni. Nagyszerű a feladatokban az is, hogy igazán nem lehet elrontani, nem kudarcélményhez juttat, hanem az „alkotás öröméhez”. Megtanítja, hogy mindenből lehet valami nagyszerű egy kis pozitív hozzáállással, ötletességgel.

paca-es-firka15

Az elkészült kis rajzokat egy mini leporellófüzetbe ragasztva, szinte filmkockaszerű egymásutánjában a gyerekek haza is vihették emlékként. Biztos vagyok benne, hogy a firkauniverzum újabb tagokkal fog még majd bővülni, remélhetően nem matekórán vagy az énekkönyv lapszélén.

Szabó-Nyulász Melinda könyve, a Gondold újra, alkoss másképp! több hasonló ötleten keresztül mutatja be, hogy a hasonló apró ötletekből sok fantázia hozzáadásával szórakoztató játék kerekedhet. A kötet, amely a Reftantár legújabb darabja és a Református Tananyagfejlesztő Csoport ajánlásával készült, nemcsak pedagógusoknak ajánlható, hanem pedagógus lelkű szülőknek is.

SzaSzi
Fotók: SzaSzi, Óbert Klára (1-9. kép)

2022.11.20