November 20. ‒ A gyermekek világnapja

Szabados Éva írása

gyermekek-vilagnapja

68 éve, 1954-ben nyilvánították A gyermekek világnapjává november 20-át a nemzetközi összetartozás és a gyermekek jólétének javítása érdekében. E fontos alkalomból szeretném felhívni az olvasók figyelmét egy olyan világhírű pszichológus-pedagógus, Kim John Payne egyik művére, amely több országban valóságos mozgalmat indított el.

1989-ben ezen a napon írták alá a Gyermekjogi Egyezményt, ezért azóta A gyermekek világnapja egyben ennek a dátumnak az évfordulója is. Az UNICEF Magyarország minden évben különleges kezdeményezésekkel hívja fel a figyelmet a gyermekjogok fontosságára. A világon a legszélesebb körben elfogadott emberi jogi dokumentumról van szó, amely az ENSZ országaiban igyekszik garantálni, hogy minden gyermeket ugyanolyan alapjogok illessenek meg.

A gyermekvédelmi szakemberek, pedagógusok és szülők, akik közvetlenül találkoznak a gyerekeket érő hatásokkal, egyre több kihívással szembesülnek. Ezek közül hazánkban az egyik kiemelkedő nehézséget az internet, a közösségi oldalak túlzott befolyása jelenti. Ezért A gyermekek világnapján Kim John Payne Egyszerűbb gyermekkor című könyvét szeretném a kedves olvasók figyelmébe ajánlani, amely segíthet gyermekeink jólétének biztosításában.

A világhírű pszichológus-pedagógus szerző műve több országban valóságos mozgalmat indított el: szülőkét, akik nem akarják hagyni, hogy egy legális, mégis igazoltan káros hatás eluralja a családi életüket, és egy élhetőbb, tartalmasabb, szebb gyermekkort szeretnének teremteni csemetéiknek. Ennek egyik kiindulópontja, hogy hogyan csökkenthetjük gyermekeink életében a fékevesztett tempót, a stresszt, a képernyők uralmát, a tárgyak, tevékenységek és információk sokaságát, amelyek anélkül árasztják el és teszik függővé őket, hogy igazi örömet nyújtanának nekik. Sőt, szakemberek által bizonyított tény, hogy közvetlenül hozzájárulnak a hiperaktivitáshoz, figyelemzavarhoz, magatartászavarokhoz.

A szerző alapgondolata, hogy a fogyasztói társadalom, a még több áru és programválasztási lehetőség traumatizálja a gyereket. A kevesebb több, hiszen a gyerekkor a lassúság ideje. Payne először délkelet-ázsiai menekülttáborokban élő gyerekekkel dolgozott, majd London környéki, jómódú családok sarjaival. Döbbenten látta, hogy az utóbbi, jólétben élő gyerekek, akiknek szüleik a legjobbat akarták, ugyanolyan traumás tüneteket mutattak, mint a menekült gyerekek. Az ok: a túl sok információ, a túl nagy pörgés és a bevonódás a felnőttvilág gondjaiba.

Payne ennek orvoslására gyakorlati tippeket ad, hogyan lehet lelassítani az életet a gyerekszoba, sőt az otthonunk küszöbénél. Felfogásában a szülő karmester, aki a család egész szimfóniáját vezényli. Négy területre bontja az egyszerűsítést: tárgyi környezet, ritmus, időbeosztás és felnőtt információk. Sok konkrét példa segíti a továbbgondolást. A könyvben szereplő családok általában amerikaiak és középosztálybeliek, és mintha mind diliházban élnének, de a tanulságok Magyarországon is megfogadhatóak. Az olvasás közben ki-ki kialakíthat saját ötleteket, megoldásokat, amelyek az ő családjában működhetnek.

Egy példa a sok húsba vágó tanács közül: Payne azt javasolja, hogy a hétévesnél fiatalabb gyerekek szülei ne tartsanak otthon tévét. Ez egy régi, Magyarországon is ismert vita. A szerző úgy érvel, hogy hiába szabadítottunk fel időt és teret az egyszerűsítés révén otthonunkban, ha azt mind elszippantja a tévé. De ugyanez elmondható a kütyükről, okostelefonokról is, amivel a felnőttek és a gyerekek is nagyon sok időt eltöltenek.

Kívánom, hogy minél több szülőhöz eljussanak a könyv mindennapi életben hasznosítható ötletei. Nem fognak csalódni – egy más minőségű családi életet jósolok mindenkinek, aki kipróbálja. Én már megtettem: azóta nagyokat lélegzem, a családommal együtt.” (László Zsuzsa oktatásszociológus)

A szerző nem „könnyen, gyorsan” típusú instant megoldásokat kínál, hanem egy szemléletmódot: a gyermekkor tiszteletét. Ettől azonban nemcsak gyermekünk fog megkönnyebbülni, de mi magunk is felszabadítónak találjuk majd az egyszerűsítéssel nyert bensőségesebb, melegebb családi légkört.

Kim John Payne könyvei a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér gyűjteményében is elérhetők.

Szabados Éva

Forrás: un.org, unicef.hu, libri.hu, orokbe.hu

A kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2022.11.20