Karácsonyi meditációk

Rákász Gergely koncertorgonista téli turnéja

2022. december 26-án (hétfőn) 19 órai kezdettel Győrben, az Evangélikus Öregtemplomban (Győr, Petőfi tér 2.) ad koncertet városunk neves muzsikusa, Rákász Gergely koncertorgonista. Téli turnéjának 14., utolsó előtti hangversenyét nálunk tartja. Belépődíjas rendezvény.

A művész bensőséges, meghitt, meditatív koncerttel készül, ami ebben a zajos és nyomasztó világban gyertyafény igyekszik lenni. Műsorán:

Léon Boëllmann – Gótikus szvitje a katedrálisok morajló hangzását, imádság tételével pedig a meghitt befelé figyelést hozza el.

Edvard Grieg – Reggeli hangulata derűs napsütéses műalkotás, egy gyorsan sötétedő téli napon a visszatérő napfény ígéretével.

César Franck – Prelúdium, fúga és variációk műve az orgonairodalom legendás darabja. Gyönyörű meditáció egy témára, egymásba ívelő tételeken át.

Johann Sebastian Bach – Nun komm, der Heiden Heiland című korálja a IV. századi egyházatya Szent Ambrus nyomán nekem évszázadok – hóban az éjféli misére igyekvő híveinek elmosódó kontúrjait idézi generációt generációval takarva el, mindig ugyanazért könyörögve: „Veni, redemptor gentium – Jöjj nemzetek megváltója!”

Antonín Dvořák – Újvilág szimfónia – Largo tétele meghitt, felemelő pentaton témájával kinyitja a gondolatot, hogy ha a világ minden népei éneklik és megélik a zene ez ősi formáját, vajon hány módon érthetnék még meg egymást ha az együttműködésre és nem a különbözőségeinkre koncentrálnánk.

Antonio Vivaldi – Négy Évszak – Nyár concertoja pedig visszacsempész az életünkbe egy kis nyári meleget és fényt, és minden viszontagsága ellenére azt ígéri, lesz még újra Madárdal, Új Vetés, És Bár A Viharok azt is veszélybe sodorhatják, de amíg felkel a Nap, Addig A Dolgos Kezek Nyara reménnyel tölt el mindannyiunkat.

2022.11.17