Ferencz István egyházi építészetét mutatja be az MMA új kötete


ferencz-istvan

Ferencz István építész által a rendszerváltás idején tervezett miskolci avasi egyházi és oktatási épületegyüttesét ismertető kötetet mutat be a Magyar Művészeti Akadémia (MMA).

A kortárs magyar építészet megkerülhetetlen ikonikus épületeinek bemutatását tűzte ki célul az MMA Kiadó új könyvsorozata, a Dénes Eszter és Turi Attila által szerkesztett Mestermunkák. A Dénes Eszter által szerkesztett első kötet fotókkal és eredeti tervrajzokkal ismerteti a Magyar Művészeti Akadémia tagjának, a nemzet művésze, Ferencz István építész által tervezett miskolci épületegyüttest – olvasható a közleményben.

Mint írják, a miskolci avasi egyházi és oktatási épületegyüttes a hazai elismerések mellett hamar a nemzetközi szakmai figyelem középpontjába került, a megvalósulását követő negyedik évben pedig a világ legjelentősebb kortárs épületei között emlegették.

A mintegy tíz éven át (1990-2000) épülő alkotás a kilencvenes évek legnagyobb volumenű egyházi és oktatási beruházása volt. A negyvenezer embernek otthont adó avasi lakótelep közepén a brutális környezetet ellensúlyozni képes, néhány emelet magas masszív épülettömeg áll, amely nem elfordul, hanem kapukat nyit a lakótelep felé.

A tájékoztatás szerint a nyerstégla épületek – templom, gimnázium, parókia, rendház – organikusan fejlődött városra jellemző terek és udvarrendszerek láncolatát keretezik, amelynek gyújtópontjában a békét és erőt sugárzó templomtorony áll. A magyar románkori előképeket követő egyhajós templom síkfödémmel fedett csarnokteréhez félköríves záródású szentély kapcsolódik. A nyerstégla falazatok az időtlenséget képviselve állnak a lakótelep szürke vasbeton környezetében.

A gazdag illusztrációs anyaggal rendelkező kötet az épületek és az építési folyamat mellett kitér az avasi épületegyüttes jelenlegi működésére és használatára, a záró fejezetben elhelyezi az alkotást az életműben.

Ferencz István (1944) a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas (2006) építész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, évtizedeken át a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatója, egyetemi tanára. Az Északtervben (1973-1990) készített önálló munkák közül kiemelkedik a miskolci Flórián malom átalakítása (1981), mely egyben Ferencz István első tervezőirodai feladata is volt, életpályájának további jelentős állomása a Miskolci Nehézipari Egyetem aulája (1985) és a meglévő főépület, valamint a Jogi Kar új épülete (1984).

Munkásságát 1985-ben Ybl-díjjal ismerték el. Pályájának egyik csúcspontja a Miskolc-avasi katolikus oktatási épületegyüttes. A későbbiekben valósult meg a Képzőművészeti Egyetem tihanyi alkotóháza (1998). Nagyszabású, önálló belsőépítészeti munkája többek között a Diósgyőri Vár rekonstrukciójának (2015) enteriőrje.

Forrás: MTI

A kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2022.11.23