A gazdasági globalizáció nemzetközi jogi kihívásai Közép-Európában

Kerekasztal-beszélgetés M. Sornarajahhal és Sándor Lénárddal a győri MCC-ben

m-sornarajah-sandor-lenard-gyori-mcc

November 10-én érkezett győri MCC képzési központunkba a National University of Singapore világhírű jogászprofesszora, M. Sornarajah. A szakmai eseményen Sándor Lénárd, a Mathias Corvinus Collegium Nemzetközi Jogi Műhelyének vezetője beszélgetett Sornarajah professzorral a gazdasági globalizáció nemzetközi jogi kihívásairól, elsősorban közép-európai kontextusban.

Az érdeklődők olyan kérdésekre kaphattak választ, mint hogy előnyös-e a közép-európai országok számára az Európai Unió beruházásvédelmi szerződéskötésekre is kiterjedő közös kereskedelempolitikája, illetve hogyan értékelhetők visszatekintve a különböző beruházásvédelmi szerződések. Az eseményen több mint száz érdeklődő vett részt.

m-sornarajah-sandor-lenard-gyori-mcc

Sehol máshol nem sikerült az amerikaiaknak ilyen döntő befolyást elérni a gazdaság átalakításában” – írta Csehszlovákiáról és a „Wall Street Brigádról” 1992-ben a New York Times. A „washingtoni konszenzus” elfogadásával a közép-európai országok úgynevezett „sokkterápiát” alkalmaztak, és a rendszerváltozás során nagy ütemben liberalizálták, deregulálták és privatizálták gazdaságukat. Még az emberi jogi, védelmi vagy európai társulási megállapodások előtt beruházásvédelmi egyezményeket kötöttek a nyugati országokkal. Ezzel azonban olyan nemzetközi peres eljárásoknak is kitették magukat, amelyek korlátozták gazdasági és közérdekvédelmi szabályalkotási lehetőségeiket. A beruházásvédelmi fórumok döntései közül sok nem is vette figyelembe gazdaságaik átmeneti jellegét.

m-sornarajah-sandor-lenard-gyori-mcc

Az MCC győri központja hétről hétre izgalmas szakmai programokat kínál az érdeklődők számára. 2022. november 17-én, 17.00 órakor kerül sor a következő rendezvényre, melynek címe Titkos „biolaboroktól” a nukleáris fenyegetésig – Tömegpusztító fegyverek Oroszország Ukrajna elleni háborújában. Az előadó dr. Marc-Michael Blum, a biológiai- és vegyifegyverek németországi szakértője lesz.

2022.11.19