Zrínyi utcai emlékek nyomában

Séta a volt kórház parkjában – Berente Erika írása

zrinyi-utcai-korhaz

Az elmúlt évtizedekben szépen lassan kiürültek a Zrínyi utcai kórház épületei, és a természet megkezdte visszahódítani a város szövetébe beékelődő mintegy 3 hektárnyi területet. Ezt a folyamatot szakította félbe az a döntés, hogy az épületegyüttes a győri egyetem kezelésébe kerül.

A győri Széchenyi István Egyetem 2021-ben vette át az ingatlant. Az azóta eltelt időben szakértők bevonásával vizsgálták meg az ott álló épületeket, létesítményeket, közműveket. Kutatásokat folytattak és folytatnak a szakirodalomban, levéltárakban. Műemlékvédő, építész, kerttörténész, épületgépész, közgazdász, energetikus, környezetvédő és ki tudja még, mi mindenhez értő szakemberek bevonásával próbálják megtervezni az objektum legoptimálisabb hasznosítását.

A nagy múltú épületegyütteshez a városlakók jelentős részének kötődik valamilyen emléke. Nem véletlen tehát, hogy a régi kórház műemléki környezete és az új tulajdonos jövőbeli terveiről szóló városi legendák sokak érdeklődését felkeltették. Erre felfigyelve az egyetem csoportos tematikus sétát hirdetett meg a Zrínyi parkba, ahol egészségügyi szakemberek kórházi tárgyi emlékekről, orvosi történetekről és az épületek építésének múltjáról meséltek; az egyetem kollégái pedig a jövőbeli terveket mutatták be – mindezt egy pohár forró tea mellett, amire meghívták a megjelenteket. Az egyetem a nagy érdeklődésre való tekintettel még egy napot kijelölt a sétára, így összesen 500 látogató barangolhatta be a Zrínyi utcai épületkomplexumot.

zrinyi-utcai-korhaz

A november 12-i délutánon vezetőnk Hermann Judit egyetemi munkatárs és N. Fábián Edit műemlékvédelmi szakértő voltak. A séta során röviden megismerkedtünk a kórház létrejöttének körülményeivel, dr. Petz Lajos kivételes szervezőkészségével, a korabeli adományozók és a kivitelezők neveivel. Sok érdekességeket hallhattunk az 1895-ben átadott és a XX. században sokat megélt épületegyüttes történetéről. Kalauzaink felhívták a figyelmet az eredeti épületrészekre, a hamar szükségessé váló fejlesztések nyomaira és néhány egészen különleges épületgépészeti megoldásra. A séta során két pavilonba nyertünk bebocsátást: a legutóbb ápolási osztályként működő, régen egyes számmal jelölt impozáns régi épületbe, ahol a kórház kápolnája volt. Ez utóbbi a bezárást megelőző időszakban galériaként működött. A másik épület pedig a 60-as években épült „ipari műemlék”, amit a szakembereknek időben sikerült levédetniük. Az orvosi klubházként is ismert, éttermet, 200 fős előadótermet és könyvtárat is magába foglaló épületet Ivánka András tervezte. Ő azon kevesek közé tartozott, akinek módjában állt külföldi ösztöndíjjal bejárnia Európa jelentős részét, megismerkednie a modern építészeti trendekkel és technológiákkal. Így az általa tervezett építménynek köze sincs az akkoriban szokásos szocreálhoz, hanem rendkívül átgondolt, elegáns, szellős épület született neki köszönhetően.

Természetesen szó esett az egyetem terveiről is. Az universitas távlati elképzelései között az szerepel, hogy az intézményben meglévő szellemi kapacitást, a műszaki szaktudást az orvostechnológiai újításokra is fókuszálják. A mai gyógyítás és betegellátás nagyon eszközigényes, gondoljunk például egy egyszerű folyamatra, a fertőtlenítésre. Széles spektruma lehet tehát az új eljárások és berendezések fejlesztésének. Ehhez azonban megfelelő háttérintézményekre van szükség, éppen ezért itt fog több lépcsőben megvalósulni az Egészségtechnológiai Campus.

zrinyi-utcai-korhaz

Az építmények közül lesz azonban néhány olyan, amit bontásra ítéltek, így például az onkológia. A munkálatoknak nincs konkrét ütemezése és határideje. A szándék megvan, az építkezés pedig a rendelkezésre álló forrásoknak megfelelően halad. Az első lépcsőben a főbejáratnál lévő A (régi proszektúra) és B, valamint az S és a Q épületeket újítják fel. Az A és a B épület oktatási és képzési célokat szolgál majd. Küllemük megőrzi a jelenlegi stílusjegyeket, de zárt folyosóval kapcsolják össze őket. Ebben a lépcsőben készül el az egyetem foglalkozás-egészségügyi központja is, kiszolgálva az egyetem dolgozóit.

A kivitelezés során mindenképpen törekszenek a fenntarthatóságra. A távhőszolgáltatásról leválva, alternatív megoldásokat (pl. hőszivattyút használva) tervezik az energiaellátást. Az egyetem a fejlesztéseket nyitottan, a győri lakosok rendszeres tájékoztatásával kívánja elvégezni. A SZIE komolyan veszi a társadalmi felelősségvállalást, igyekszik részt venni a város életében, problémáinak megoldásában. Mint megtudtuk, az ukrán menekültek érkezésekor például két pavilont ajánlottak fel a rászorulók elhelyezésére.

zrinyi-utcai-korhaz

A Széchenyi István Egyetem győri egyetem. Ez idáig a folyón túl, a belvárostól messzebb működött, és ez a távolság az átlagpolgár számára – átvitt értelemben is – érzékelhető volt. A mostani tervekben a magas kőkerítések helyét új, áttört elemek foglalják majd el, s az új evangélikus templom és az Ivánka-épület együttese körül – a falakat lebontva – egy tér létesül. Így szervesül majd igazán a campus a városközponttal. Fontos pillanat lesz ez a város és az egyetem történetében egyaránt.

A séta zárásaként kalauzaink elmondták, hogy az egyetem egy emlékkönyvet szeretne összeállítani, amelyben a kórház elmúlt száz évének történetét vázolnák fel a nagyközönség bevonásával. Köszönettel fogadják a személyes történeteket, fotókat, kedves emlékeket a zrinyiemlek@sze.hu e-mail-címen.

Berente Erika
Fotók: Kiss Géza

2022.11.16