A brit nagykövethelyettes tartott előadást a Széchenyi István Egyetemen


andrew-davidson-szechenyi-egyetem

Az Egyesült Királyság globális térben betöltött szerepéről, hazánk és a szigetország diplomáciai kapcsolatának fontosságáról és a hallgatók jövőjéről is beszélt előadásában Andrew Davidson brit nagykövethelyettes a Széchenyi István Egyetemen. A diplomata elismerően nyilatkozott az intézmény fejlettségéről.

Csordultig megtelt érdeklődő hallgatókkal a Széchenyi István Egyetem Menedzsment Campus épületének egyik terme, ahol Andrew Davidson brit nagykövethelyettes tartott angol nyelvű előadást a napokban.

andrew-davidson-szechenyi-egyetem

Jó napot kívánok” – mondta tökéletes magyarsággal a meghökkent közönség felé fordulva a diplomata, aki elárulta, szeretné teljesen elsajátítani a magyar nyelvet. Amint végigtekintett a Kínától Ecuadorig a világ minden tájáról érkezett széchenyiseken, megjegyezte: „Önök a nemzetközi diplomácia jövője”.

Andrew Davidson informatív előadásából többek között kiderült, hogy Magyarországon jelenleg több mint 900 brit cég képviselteti magát, ahol mintegy 55 ezer alkalmazottat foglalkoztatnak, s emellett rengeteg brit talált itt otthonra. Éppen ezért tartják fontosnak a két ország közötti harmonikus, folyamatosan gyümölcsöző partnerkapcsolatot.

andrew-davidson-szechenyi-egyetem

A globális kérdésekre rátérve – említve az orosz-ukrán krízist – méltatta Magyarországot, mert kiemelkedő segítséget nyújtott eddig az ukrán menekülteknek. Mint mondta, a humanitárius segítségnyújtást az Egyesült Királyság is kiemelkedően fontosnak tartja, s a béke és az emberi jogok pártján áll.

Az előadás után a hallgatók kérdésére is válaszolva mesélt korábbi afrikai missziójáról, a britek energiafelhasználásról és az angol gazdaság teljesítményéről is.

Dr. Lukács Eszter, a Széchenyi István Egyetem nemzetközi stratégiai elnökhelyettese a látogatásról elmondta: büszkeség volt számukra, hogy a nagykövethelyettes úr rendkívül magas színvonalúnak minősítette a hallgatók által feltett kérdéseket, visszaigazolva ezzel az intézmény angol nyelvű képzéseinek minőségét is. Hozzátette: Andrew Davidsonnak egy körséta keretében bemutatták a győri campust, amelynek során a diplomata elismerően nyilatkozott az egyetem fejlettségéről.

Fotók: Májer Csaba József
Széchenyi István Egyetem

2022.11.09