A győri digitális élményközpont megváltoztatja a gyerekek elképzeléseit az informatikusi pályáról


mobillity-gyor

A győri digitális élményközpont és az ehhez hasonló intézmények elengedhetetlenek, mert megváltoztatják a gyerekek elképzeléseit az informatikusi pályáról, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy minél többen válasszák ezt szakmájuknak – mondta a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) helyettes államtitkára október 26-án Győrben.

Solymár Károly Balázs a MobillTY-Győr Digitális Élményközpont megnyitásának negyedik évfordulója alkalmából tartott sajtótájékoztatón közölte, a kormány mindenkori feladata, hogy olyan munkaerőt biztosítson a különböző ágazatoknak, amellyel el tudják látni a folyamatosan változó igényeket. Az agráriumtól az iparon át számos területen újabb és újabb készségek szükségesek, mérések bizonyítják, hogy informatikusra egyre nagyobb szükség van – tette hozzá.

A helyettes államtitkár megjegyezte, hogy először 2015-ben, majd 2020-ban folytattak le egy-egy munkaerőpiaci felmérést, amely szerint 22 ezer, az új kutatás alapján pedig már 44 ezer informatikus hiányzik a munkaerőpiacról. Az eredmény azt mutatja, hogy potenciálisan több projektet, informatikai feladatot, beruházást tudnának behozni az országba, ha kellő számú informatikus állna rendelkezésre. E feladat megoldásában elengedhetetlen a győri központ, amely a pályaválasztás előtt álló gyerekeket szólítja meg – jelentette ki Solymár Károly Balázs.

Koncz Zsófia, a TIM parlamenti államtitkára ismertette, hogy Győrben 2018-ban jött létre ez az élményközpont, amely az elmúlt években már csaknem 26 ezer látogatót fogadott. A győri volt az országban az első ilyen jellegű intézmény, ezt követően Budapesten és Debrecenben létesült hasonló. Reményét fejezte ki, hogy részben a központok hatására egyre többen választják majd az informatikusi pályát.

Arra is kitért, hogy ha „a hazai iparról, és a jövőről beszélünk”, abban fontos szerepet játszik az informatika, a digitális eszközök és az új technológiák alkalmazása. Közölte, a magyarországi ipari termelés már 2021-ben elérte a koronavírus-járvány előtti szintet, megdöntve a korábbi rekordját, idén augusztusra pedig már 7,7 százalékkal teljesített jobban a szektor 2021 januárjához képest.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a MobillTY-Győr Digitális Élményközpontban az ide látogatók a legújabb digitális és infokommunikációs eszközöket fedezhetik fel. A most felnövő generációnál olyan készségek fejlesztésére van szükség, mint például a digitális kompetenciák, algoritmizálás, együttműködés. A győri központban a legújabb technológiák felhasználásával biztosítanak erre lehetőséget, ezért tudják hatékonyan kiegészíteni a közoktatást.

MTI Fotó: Krizsán Csaba
Forrás: MTI

2022.10.28