Lehár Ferenc Paganini című operettjének ősbemutatója

ZENE a napon: 1925. október 30. ‒ oszem írása

lehar-ferenc-paganini

1925. október 30-án tartották Lehár Ferenc (1870-1948, a képen balra) Paganini című háromfelvonásos operettjének ősbemutatóját a bécsi Johann Strauss-Theaterben. A zeneszerző népszerűségére kiváló példa, hogy a jegyeket az eredeti árnál 3-4-szeres összegért kínálták.

A szövegkönyvet Paul Knepler (1879-1967), a dalok szövegeit Béla Jenbach (1871-1943) írta. A librettó forrásául Heinrich Heine 1833-ban kiadott Florentinische Nächte (Firenzei esték) című novellafüzéréből származó epizód szolgált, valamint Paul Knepler Paganiniről (a képen jobbra) készített szövegkönyve. A történet a 19. század elején játszódik az itáliai Luccában.

A magyarországi ősbemutató idején az egyik szövegíró, a magyar származású Jenbach Béla árult el néhány dolgot az operett keletkezéséről. „Lehár véletlenül kapta a kéziratot. Megtetszett neki a cím, és rögtön hozzálátott az elolvasásához. Olvasta, és még aznap este leült a zongorához, egész éjjel dolgozott, és hajnalra készen lett az operett első felvonása. A cím nem az ismert, a világhírű, az öreg Paganinit jeleníti. Itt a 24 éves fiatalemberről van szó, aki Luccában tartózkodik és egy koncert alkalmával találkozott Napóleon unokahúgával… A szerelem és a művészet harca ez, Paganini küzdelme a szívével, a lelkével és a művészetével. Egy küzdelem, amelyben a művészet győz…

A címszerepet Lehár Ferenc eredendően Richard Tauber hangi és színészi képességeit maximálisan kiaknázó módon írta meg, azonban az ősbemutatón nem tudott a tenorista részt venni egyéb elfoglaltságai miatt. A premieren mégis a főbb szerepeket a kor jeles művészei énekelték. A címszerepet Carl Clewing (1884-1954) német hőstenor játszotta és énekelte el. Maria Anna Elisa hercegnőt, Napóleon húgát a magyar Kosáry Emmi (1889-1964), a férjét, Felice Bacchiocchit Peter Hoenselers, Bella Girettit pedig Gisela Kolbe alakította. Az ősbemutatón maga Lehár Ferenc vezényelt.

Lehár népszerűségét talán jól mutatja, hogy a Paganini premierje előtt az ősbemutatóra szóló jegyeket az eredeti árnál háromszor, négyszer többért kínálták az érdeklődők számára. A várt siker sem maradt el, a közönség óriási lelkesedéssel fogadta az új Lehár operettet, azonban a kritikusok „kifogásolták, hogy Lehár zenéje egyre komolyabb és komorabb hangvételű, mindinkább az operához közelít, s kevés a darabban az igazi, bécsies humor”.

Richard Tauber végül Berlinben elénekelhette a Paganini címszerepét az 1926. január 30-án megtartott német premieren. Magyarországon, szintén Lehár vezényletével, első alkalommal 1926. május 7-én a budapesti Városházi Színházban játszották Nádor Jenő és Alpár Gitta főszereplésével.

oszem

Felhasznált irodalom: Winkler Gábor: Operett I. kötet; wikipedia

A képek a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép.

2022.10.30