Ma mutatják be Szarka Gyula Petőfi dicsérete című új albumát a Magyar Nemzeti Múzeumban


szarka-gyula-petofi-dicserete

A mai napon, október 21-én mutatják be Szarka Gyula Petőfi dicsérete című albumát a Magyar Nemzeti Múzeumban; a Petőfi bicentenárium tiszteletére megjelenő lemez olyan közismert versekre épül, mint a Pató Pál úr, a Reszket a bokor, mert..., a Falu végén kurta kocsma, a Megy a juhász szamáron, A szabadsághoz, a Szerelem és bor vagy a Csokonai.

Szarka Gyula már hosszú ideje foglalkozik Petőfi költészetének zenés megjelenítésével, verseinek megzenésítésével. 2007-ben jelent meg a Bor és a lányka című lemeze, amely zömében Petőfi bordalait tartalmazza, de korábbi zenekara, a Ghymes lemezein is megszólalt egy-egy Petőfi-vers zenés adaptációja – olvasható a közleményben. A címadó dal új szerzemény, kifejezetten erre az alkalomra született, szövegében Petőfi karizmatikus sorait idézi.

Petőfi szabadságvágya, humora, dinamizmusa követendő példa lehet a mai fiatal korosztály számára. Meggyőződésem, hogy a zene segítségével közelebb hozhatjuk annak lehetőségét, hogy a ma embere újra felfedezze magának Petőfi zsenialitását” ‒ idézi a közlemény Szarka Gyulát, aki hozzátette: függetlenül attól, hogy Petőfi szavalt-e a Nemzeti Múzeum lépcsőin, vagy ez csak városi legenda, az intézmény méltó helyszíne a lemezbemutatónak.

A zenekarban Szarka Gyula énekel és gitározik, szaxofonon közreműködik Varga Bori, valamint Kollmann Gábor. Zongorán játszik Nagy Szabolcs, basszusgitározik Bese Csaba, dobol Varjú Attila, Csiba Júlia énekel és vokálozik. A prózai szerepben Pelsőczy László színművész hallható. A bemutatót követően a tervek szerint turnéra indul a produkció.

Forrás: MTI

2022.10.21