Vonnák Diána kapta az idei Margó-díjat


vonnak-diana-latlak

Vonnák Diána Látlak című regényéért kapta meg idén a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat, amelyet október 13-án adtak át a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál részeként megrendezett Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron, a Nemzeti Táncszínházban Budapesten.

Vonnák Diána pénzdíjat, próbafordítást kap, valamint egy több mint 10 millió forint értékű népszerűsítő kampány segíti győztes könyvének pályáját – közölték a szervezők. Mint írják, Vonnák Diána könyve mellett Bognár Péter Hajózni kell, élni nem kell és Borda Réka Égig érő csalán című regénye került az élmezőnybe.

Idén nyolcadik alkalommal adták át a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár a legjobb első prózakötetért járó Margó-díjat. A Bookline támogatásával 2015-ben indított kezdeményezés célja megmutatni, kik a legerősebb pályakezdő prózaírók, ezzel is népszerűsítve a kortárs irodalmat. Az elmúlt hét évben Totth Benedek, Milbacher Róbert, Szöllősi Mátyás, Mécs Anna, Fehér Boldizsár, Harag Anita, illetve tavaly Halász Rita kapta meg az elismerést.

Ebben az évben a Margó-díjra minden eddiginél több, 56 pályázat érkezett, amelyből tíz könyvet választotta ki a Könyves Magazin szerkesztőiből álló szakmai előzsűri. 2022-ben a Magvető, a Scolar, a 21. Század Kiadó, a Pesti Kalligram, a Noran Libro és a Jelenkor kiadó könyvei jutottak be a legjobbak közé.

A tájékoztató idézi Valuska Lászlót, a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár igazgatóját, aki azt mondta: „A Margó-díjjal egyrészt szeretnénk megkönnyíteni a pályakezdő írók első lépéseit, másrészt fontosnak tartjuk, hogy az olvasók számára láthatóak legyenek ezek az alkotások, mert hiszünk benne, hogy a világunk jobb megértéséhez – többek között ezeket is – olvasni kell.

Forrás: MTI

2022.10.15