Civil sajtóreggeli – győri és győr környéki programok az őszi időszakra


civil-sajtoreggeli-osz

2022. szeptember 29-én tartotta a Győr-Moson-Sopron Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ hagyományos őszi sajtóreggelijét, ahol megyei civil szervezetek mutatták be a következő időszakban várható rendezvényeiket, terveiket, tevékenységüket kötetlen, jó hangulatú beszélgetés közben.

Startup Szerda

A StartITup Győr egy nyitott és befogadó ökoszisztémát épít a helyi vállalkozóknak és ötletgazdáknak. Szeretnék, hogy minden érdeklődő / vállalkozó megtalálja számításait és megvalósíthassa ötleteit – segítő programokkal, képzésekkel – egy szuper közösségben. Minden hónap első szerdáján rendezik meg a Startup Szerdát, hogy így hozzák össze a város vállalkozóit, innovátorait és az érdeklődőket. Izgalmas témákban neves előadókat hívnak meg, és mindig egy jó hangulatú networkinggel zárják a meetupot. Ha van egy jó ötleted, vagy elakadtál a megvalósításban, ők segítenek. A következő Startup Szerdát október 5-én tartják.

Kék lámpás séta

A Papák Mamák Csemeték Egyesülete szeretettel vár minden érdeklődőt november 11-én 19.00 órától a Bécsi kapu térről induló Kék lámpás sétára az autistákért. 19.30-ra érkeznek a Széchenyi térre, ahol a bencés templomban áldásban is részesülhetnek a résztvevők. Szent Márton napján a lámpásfények a kis szeretetlángokat jelképezik: az elfogadás, de a figyelemfelkeltés fényei is egyben, a különleges gyermekekéi, akik által több lesz a világ. A sétához való csatlakozásával támogathatja az autizmussal élők elfogadását, megértését és segítését.

Túrázz ősszel is!

A Lehner Gyula Turista Egyesület ősszel is túrákkal, tanfolyammal várja a természetet kedvelőket. Október 1-én Cuha-szurdok 10 km-es körtúra lesz, ahol Bakonyszentlászlóról indulva felkeresik a Cuha-patak vájta vadregényes szurdokot is. Október 14-án Vulkán-túrára várják a résztvevőket, amely egy izgalmas, 10 km-es körtúra a Sághegyen. Az idei évben már a második túrázói tanfolyamát indítja az egyesület, október 8-9. és október 22-23. időpontokkal. Az érintett témakörök többek között a domborzattan, tereptan, térképi jelek, térképhasználat, digitális térképek, GPS készülékek.

Izgalmas programok Sokorópátkán

Sokorópátkán nagyon aktív a civil élet, és ahogy már megszokhattuk, ősszel is sok és érdekes program vár a településre látogatókra. Október 15-én Úristen! Mi ez a Bál?! lesz, a Sokorópátkai Nőegylet hagyományosan őszi jótékonysági bálja. Saját produkcióval, finom vacsorával, jó zenével és tombolával készülnek. Október 22-én immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a Kísértetjárta Túra a Vörös Barátok Nyomában, mely minden évben nagy tömeget vonz. A túra során az érdeklődők megismerkedhetnek a vörös barátok legendájával, majd a sötét erdőben együtt megkeressük az apró szellemeket, melyekért cserébe édesség vár mindenkit.

II. Baráti Borzongás Győrújbaráton

A Baráti Borzongás a Vörös Barátok Településeinek Hagyományőrző Szövetségének esti, borzongató túrája október 31-én. Sétájuk előtt kiválasztják a Legbarátibb Tököt, a Legborzasztóbb Sütit, és meghallgatják dr. Vehrer Adélt, aki a vörös barátokról beszél majd. A zsűrizés után nekivágnak Győrújbarát utcáinak, utána tovább borzonganak a már lakatlan területeken is. Meglátogatják a Fenyves utcai játszóteret, az Ibituba Birtokon bátorságot gyűjtenek, és lesétálnak a kissé félelmetes Pincekultúráig. Útjukat a Tűzoltószertárnál zárják, ahol rettenetes dolgokra számíthatnak. De hogy eredményhirdetés itt lesz, az egészen biztos.

civil-sajtoreggeli-osz

Szülő2022 programsorozat

A Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület Szolgáltató Központja 2022-ben indult. Az év első felében és a nyáron tartalmas, interaktív mentális és fizikai egészséggel kapcsolatos előadásokkal, mozgásos foglalkozásokkal várták az érdeklődőket. Júniustól már elindult a szülősegítő szolgáltatásuk is, mely a Schlachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet Szülő2022 elnevezésű pályázatából valósulhatott meg. A kellemes nyári programokat szeptembertől felváltja a komoly munka. A gyógypedagógiai támogató beszélgetéssorozat elérhető minden olyan szülő számára, aki autista vagy egyéb más okból SNI-s gyermeket nevel. A gyógypedagógus 8 héten keresztül, heti rendszerességgel elérhető Sokorópátkán, majd a 8 hét elteltével őt váltja egy kineziológus szakember. A sorozat párterapeuta bevonásával, workshopokkal, előadásokkal zárul. A Szülő2022 programsorozat mellett folytatódnak a mindennapokban előforduló problémákhoz kapcsolódó beszélgetések is. Így a postcovid szindróma kezelése, a közösségi média veszélyei, fókuszba kerül a férfi, és szintén sok információval szolgálnak IR és pajzsmirigy gondok esetére is. A beszélgetések első időpontja szeptember 30., 17-18 óráig, majd az ezt követő alkalmak minden hét péntekén, szintén 17-18 óráig, a Sokorópátkai Művelődési Otthonban lesznek.

XXIII. Mosonmagyaróvári Civil Nap

Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata és a Mosonmagyaróvári Civil Szövetség szervezésében kerül megrendezésre 2022. október 8-án, szombaton 10 órakor a Flesch Károly Kulturális Központban (Erkel Ferenc u. 14.) a XXIII. Mosonmagyaróvári Civil Nap. A nap folyamán civil börze keretében bemutatkoznak a város civil szervezetei, sor kerül a civil díjak átadására, valamint színes kulturális műsort is megtekinthetünk a következő szervezetek jóvoltából: Nosztalgia Baráti Kör, Mosonmagyaróvári Country Klub, Haller Sport, Majorette Egyesület, Okay Dance Táncegyesület, Margaréta Nyugdíjas Klub Szederinda tánccsoportja, Pandora Törzsi Tánc Egyesület. Az ünnepségen közreműködnek a Mosonyi Mihály Zeneiskola növendékei.

Tökfesztivál Jánossomorján

A Jánossomorjai Független Közéleti Társaság – Társaskör Egyesület szeretettel vár minden érdeklődőt a XVI. Tökfesztiválon! Helyszín: Balassi Bálint Művelődési Ház (9241 Jánossomorja, Óvári u. 1.), időpont: 2022. október 8. 14-19 óra. Programok: termés és virágkiállítás, kézműves foglalkozások, töklámpás faragás, Somorjai mákos rétes sütés, őszi terményekből készült ételek kóstoltatása, eredményhirdetés, tombola, valamint töklámpás felvonulás a rendezvény zárásaként. Az idei tökfesztivál étele az alma és a cukkini, keresik a legfinomabb almás sütit és a legfinomabb cukkinis ételt. Csak a 14 és 16 óra között érkező ételek kerülnek versenybe, a legjobbak díjazásban részesülnek. Keresik a fesztivál „Legnagyobb tök” tulajdonosát is, díjazással. Valamint keresik a legötletesebb szalmabábokat is. A szalmabábok elhelyezhetők a Balassi Bálint Művelődési Ház környékén október 7-én péntek estétől október 8-án szombat 12 óráig. A legjobbak szintén díjazásban részesülnek.

Megújult a Gézengúz Alapítvány épületének gépészete

A Gézengúz Alapítvány Győri Intézete közel 30 éve működik a sérült gyermekek komplex rehabilitációját végezve Győr városában. Neurológusok, pszichológusok, gyógytornászok, gyógypedagógusok foglalkoznak a gyermekekkel újszülött kortól kisiskolás korig. Az alapítványi munka team munka, melynek a család is szerves része. A Gézengúz Ház Alapítvány (Csecsemő Rehabilitációs Központ) karbantartását 16 éve adományokból, felajánlásokból valósítják meg. Idén az épület fűtési- és melegvizes rendszere a sorozatos meghibásodások miatt teljes cserére szorult. A projekt keretében új gázkazán és víztároló beépítése valósult meg, ennek kapcsán 2022. október 20-án egy átadóünnepség keretében szeretnék megmutatni, mit jelent számukra az új kazán, és egyben köszönetet mondani a támogatóiknak a segítségért.

2022.09.30